Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westin tar över som kommunchef

/
  • Från och med måndag är Fredrik Westin ny kommunchef i Ånge, en post som inte haft ett nytt ansikte sedan början av 1990-talet.Foto: Micke Engström

I fredags gjorde Göran Fjellström sin sista dag som kommunchef i Ånge.

Från och med måndag är det Fredrik Westin som innehar rollen, men några revolutionerande förändringar ska man inte räkna med inledningsvis.

– För mig är prioriteringen att stabilisera upp verksamheten efter allt som har hänt under det senaste året, förklarar han.

Annons

Det är i ett näst intill öde kontor på personalavdelningen som vi träffar Ånge kommuns första nya kommunchef sedan början av 1990-talet.

Inga papper och pärmar så långt ögat kan nå. Däremot en massa blommor, både på golv och i fönster.

– Men de är inte mina. Det är bara den där som är min, säger Fredrik snabbt, och pekar på en växt mitt på fönsterbrädet.

Och den centrala positionen symboliserar till viss del också det år som nu väntar honom.

En central roll i en miljö som kräver både näring och ljus för att vara livskraftig och så nya frön.

– Jag vet att det är tuffa tider just nu, och att vi måste hitta besparingar, men bara vi jobbar rätt utifrån de politiska beslut som är tagna så finns det också ett antal miljoner att spara utan att det kommer att kännas, menar Fredrik, som förespråkar en ännu större öppenhet utåt.

– Jag vill att vi ska vara öppna med vad som är på gång, så att de förslag vi lägger till politikerna inte kommer som en överraskning, säger han.

Samtidigt så är han noga med att betona att man även måste respektera de beslut som fattas, och att alla som jobbar åt Ånge kommun ska göra det av rätt anledning. Något som bland annat resulterade i att det under en förändringsprocess dök upp ett uttryck som han fått höra och läsa några gånger nu.

– Jag försökte förklara att "om man inte är beredd att följa med på resan så är det fritt fram att trycka på knappen och kliva av tåget", och det där uttrycket fastnade tydligen hos vissa som tog det lite som ett hot, säger Fredrik Westin.

Själv ser han sig inte som hotfull på något vis. Däremot som en vän av ordning och reda, och med en övertygelse om att man som kommunanställd måste trivas med det man gör.

– Det vi håller på med är den yttersta formen av service till de som är ytterst utsatta i samhället. Det är de vi ska ta hand om, och då måste vi också ha folk som vill verka för det, precis som merparten gör, förklarar Fredrik.

Några revolutionerande avtryck räknar han inte med att genomföra under sin provanställning. Prioriteringen är i stället att försöka stabilisera upp verksamheten efter ett år med flera frånfall på betydande poster.

– Men det kommer bli en del förändringar med ledningsgruppen i alla fall, och det ganska snart, säger Fredrik.

Mer än så vill han dock inte säga om framtiden.

En framtid som just nu sträcker sig ett år framåt i tiden, inte mer.

– Vi får se hur det känns när prövotiden går ut, om jag vill fortsätta eller ser att det finns någon annan som skulle göra ett bättre jobb, avslutar den blivande kommunchefen.

Annons