Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångeborna nöjda med sjukreselinje

Sjukreselinjen mellan Ånge och Sundsvall ökar i popularitet. Att allmänheten får boka lediga platser i sjukresebilen har gjort att resandet ökat från 4000 resor till drygt 6000 per år.
– Det här slog ut mycket bättre än vad vi någonsin kunnat hoppas på, säger trafiksamordnare Henric Fuchs.

Annons

I slutet av 1990-talet gick sjukresorna från Ånge med taxibil till Sundsvalls sjukhus, ofta med en patient åt gången.

– Det var ju ett enormt resursslöseri, i stället för att köra åtta taxibilar med en person i varje, gjorde vi tvärtom. Vi samordnade trafiken med ett större fordon och började köra ett fordon med åtta personer, säger Henric Fuchs, trafiksamordnare på landstinget Västernorrland.

Resenären bokar sjukresan och får en tid för hämtning vid dörren. Detta har mottagits väl, på två år ökade man från 4000 till 6000 resor årligen.

På grund av utflyttning och nedlagd flyktingmottagning, minskade underlaget dramatiskt och 2010 testade man att låta tomma platser köpas av vanliga resenärer, till gängse busstaxa.

Resorna har blivit mycket uppskattade av Ångeborna. Gudrun Hedberg åker ofta och hälsar på sin man på sjukhuset i Sundsvall.

– Det här är jättebra, chaufförerna är jättetrevliga och servicen är suverän, säger Gudrun.

Resenären, entreprenören och landstinget sparar pengar som de kan lägga på vården i stället.

– Det här är ett lysande exempel på bra samarbete mellan landstinget och kollektivtrafikmyndigheten, säger Henric Fuchs.

Enligt en undersökning gjord av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik är 93 procent av Västernorrlänningarna mycket nöjda med sina sjukresor. Undersökningen synar verksamheten rejält i sömmarna med frågor om allt ifrån kundservice och bemötande från samtalsmottagare, till chaufförens förmåga att köra mjukt och smidigt.

Annons