Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angel Villaverde i intervju 2008: Regeringen i Peru behandlade mig som ett odjur

Han kom till Sverige som asylsökande 1995.
I en intervju med Sundsvalls Tidning i januari 2008 berättade han om flykten från Peru.

Annons

I intervjun berättar Angel Villaverde att han arbetade för att de fattiga i bergsbyarna i Peru skulle få bättre levnadsförhållanden. Han organiserade befolkningen i bergsbyarna och blev av den peruanska regeringen stämplad som terrorist.

– Jag kunde bara stanna några nätter på varje plats. Människor var rädda för att ge mig husrum och regeringen behandlade mig som ett odjur, säger han i intervjun.

Läs även: Sundsvallspolitikern gripen på flygplats i Peru – sitter fängslad

Hans familj kom till Sverige före Angel och när de återförenades kom sorgen, och tankarna på vad han tyckte sig ha utsatt sin familj för.

– Jag rannsakade mig själv och hade skuldkänslor för att jag utsatt min hustru och mina barn för fara i Peru. Jag hatade allt som hade med politik att göra, berättar han i intervjun.

Familjen fick flera avslag på sina asylansökningar, men fick till slut uppehållstillstånd. Och så småningom kom lusten att arbeta politiskt tillbaka och han engagerade sig i asylkommittén och Miljöpartiet.

I intervjun berättar han också om saknaden efter familjen och sina föräldrar och hur de håller kontakt med dator och webbkamera.

– Min mamma påpekar fortfarande att jag skulle ha gjort som mina syskon och blivit en laglydig medborgare i Peru. Nu hoppas jag att få träffa mina föräldrar medan de fortfarande lever, säger han i intervjun.