Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Angel Villaverde om fängelsetiden i Peru: "Jag rånades och misshandlades"

Sundsvallspolitikern Angel Villaverde (MP) är hemma igen efter att ha suttit fängslad för terrormisstankar i Peru. I en intervju med SVT Västernorrland berättar han om tiden från gripandet till frikännandet.
– Jag kände en djup rädsla, säger han till SVT.

Annons

Under julhelgen reste Angel Villaverde för första gången på nästan 20 år tillbaka till sitt förra hemland Peru för att besöka sin mamma som blivit sjuk. Han hann inte längre än till flygplatsen i huvudstaden Lima innan han greps av peruansk polis.

Läs också: Sundsvallspolitiker gripen på flygplats i Peru – sitter fängslad

Han anklagades för att vara terrorist och det fanns enligt peruansk polis misstanke om att Villaverde haft samröre med en terrorstämplad gerillagrupp under 80- och 90-talet.

– Den första tiden i häktet var väldigt illa. Jag misshandlades, kränktes och jag rånades på mina ägodelar. Jag kände en djup rädsla, anklagelserna för terrorism innebär att jag kunde dömas till fängelse i allt från 20 år till livstid, säger han till SVT Västernorrland.

Skulle han dömas till livstid skulle det, till skillnad från i Sverige, innebära att han blev kvar i fängelset resten av livet.

– Jag fick ångest och blev djupt deprimerad. Jag fick en känsla av att vara på väg att förlora allt, säger han.

Han släpptes sedan från häktet, men misstankarna kvarstod och Villaverde fick inte lämna landet.

Läs också: Angel Villaverde friad från terrormisstankarna – "Jag och min familj är lättad"

Till slut kom den friande domen som gjorde att Villaverde var en fri man igen och kunde resa tillbaka till Sverige.

"Det finns inga bevis som påstår att han är terrorist. Allt material som hittades i Angels dåvarande bostad var vänstermaterial som tillhörde kommunistpartiet och det är inte klassat som terrorism" stod det i domarens text.

Han fick även träffa sin mor, som hade nekats besök under tiden han satt fängslad.

– Det var väldigt laddat, många känslor efter 20 år. Det blev många tårar när vi till slut fick träffas, säger han.

Läs också: Satt fängslad i månader i Peru – Sundsvallspolitikern Angel Villaverde hemma igen

Han reste hem till Sverige och Sundsvall på skärtorsdagen och känner nu stor glädje och lättnad över att vara hemma igen.

– Det känns väldigt skönt att vara hemma i mitt land igen, att få vara tillbaka min stad igen. Att få känna igen folk på stan och att känna gemenskapen här, säger han.

Han kommer till veckan att försöka gå tillbaka till jobbet som lärare i spanska, och redan på tisdagen är det även tillbaka till politiken då kommunfullmäktige sammanträder. Angel Villaverde kommer att närvara.

– Jag kommer vara på plats, men kanske inte delta så mycket, säger han.