Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 000 jobb i länet försvinner utan flyget

/
  • Anders Eriksson (Höga kusten Airport), Sten-Olov Altin (länsråd) och Daniel Gustafsson (länsstyrelsen).

Länets tre flygplatser behövs – om de tvingas lägga ned handlar det om förluster på flera hundra miljoner och många jobb.

Annons

Läs också: Sundsvall/Timrå flygplats hotas

Samtliga flygplatser i länet bidrar till samhällsnyttan. Det visar två rapporter som tagits fram på uppdrag av Länsstyrelsen Västernorrland och Trafikverket. Tillsammans med ansvariga från de tre flygplatserna – Sundsvall-Timrå Airport, Örnsköldsvik Airport och Höga kusten Airport – informerade de på onsdagen om rapporterna, skriver Allehanda.se.

Effekterna som stora förbättringar av flygtillgängligheten förväntas få, är både inom företags-, inkomst- och sysselsättningsutveckling. Om samtliga flygplatser i länet lades ner skulle det på 38 år minska antalet förvärvsarbetande med 9 600, lönesumman beräknas minska med 3,4 miljarder kronor och antalet företag skulle minska med 3 870 inom upptagningsområdet.

– Det är otroligt viktigt med flygplatser för näringslivet och för att ha kvar de stora bolagen. Vi måste vara otroligt rädda om de bolag vi har i regionen. Vi skulle tappa arbetstillfällen något kopiöst om vi förlorade flygplatsen, säger Frank Olofsson, flygplatschef på Sundsvall-Timrå Airport.

Ingen av de närvarande är särskilt förvånad över resultatet – som visar att störst är viktigast. Sundsvall-Timrå Airport skulle alltså ha störst påverkan, därefter Örnsköldsvik och sedan Höga kusten.

– Det bekräftade vår förhoppning om att alla tre flygplatser har en stor samhällsnytta, säger Sten-Olov Altin, tf landshövding.

Rapporterna kan användas som argument för att alla flygplatser bör finnas kvar. Men en faktor skulle kunna vara att rapporten slår negativt mot den som ligger sämst till.

– Visst kan man se det så. Men det viktiga är att visa att alla har samhällsnytta.

Mer läsning

Annons