Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är ju bara vi som går runt"

/
  • Patrik Wreeby driver fyra vårdcentraler och är starkt kritisk till landstingets planer att strypa vinsten.

Landstinget går kraftigt back. Enda åtgärden är att begränsa privat vinst.
Patrik Wreeby som driver fyra vårdcentraler i Västernorrland är minst sagt förvånad över de politiska beskeden.

Annons

– Västernorrland går mest back av alla landsting i hela Sverige, men jag ser inga konkreta förslag. Det enda jag ser är att man vill begränsa vinsterna i den privata vården.

– Häpnadsväckande att de ger sig på oss, de enda som går runt. Varför är de inte nyfikna på hur vi gör i stället? säger läkaren och vårdentreprenören Patrik Wreeby.

Som ägare till Premicares hälsocentraler Öbacka, Timrå, Söråker och Ljustadalen följde han med stort intresse det strida nyhetsflödet från landstinget under onsdagen.

Det ena var en medieträff som utlovade kraftfulla åtgärder i ett underläge med en halv miljard att hämta igen.

Det andra var beskedet – och kritiken – att landstinget snabbt ser över möjligheten att bli först i landet med att begränsa vinstuttag för privata vårdcentraler.

Patrik Wreeby reagerar på båda budskapen.

– Det är slående att de ger sig på den enda verksamhet som klarar sig. Landstingets primärvård gick back 17 miljoner i fjol. Men vi kan inte gå back.

– Vad hade hänt om man lagt ut all primärvård på privat drift tro? Mer än femtio procent av invånarna i Sundsvall, Timrå och Härnösand täcks faktiskt av privat vård i dag, säger han.

Om regelboken ändras i Västernorrland så att vinsterna begränsas återstår att se. Patrik Wreeby tror att det skulle få långtgående effekter.

– Jag undrar för det första om det över huvud taget är lagligt enligt aktiebolagslagen. För det andra, om det går igenom kommer ingen att vilja starta nytt i Västernorrland.

– Men mest allvarligt tycker jag är att politikerna som sitter på Sveriges största underskott ägnar sin tid åt oss som klarar ekonomin.

Premicare är lokalt ägt. Faktum är att alla vårdcentraler som drivs privat i länet har lokala ägare.

De större vårdföretag som varit inne på marknaden – Carema, Neron och Sensia – har av olika skäl vänt och försvunnit.

Mer läsning

Annons