Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 000 nya boenden till asylsökande

/
  • Morgan Johansson besökte Tellus, ett boende för ensamkommande flyktingbarn som väntar på ett asylbesked. Där är trycket extra stort just nu. Nu ger han besked om att regeringen ska bygga 15 000 nya boendeplatser för asylsökande.

Några löften om mer resurser till flyktingmottagandet fick inte Härnösands kommun efter justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons besök i Härnösand under onsdagen.
Däremot fick kommunen besked om att regeringen själva ska ordna med 15 000 nya platser i asylboenden. Det blir också troligen beslut i riksdagen om en tvingande lag om att alla kommuner ska ta emot flyktingar.

Annons

– Folkpartiet ärt inne på samma linje och därmed har vi en majoritet för förslaget, säger Morgon Johansson under en improviserad pressträff utanför Rådhuset.

Ministerbesöket var planerat sedan länge, redan i våras tog Härnösand kontakt. Det blev ett besök på Tellus, ett boende för ensamkommande flyktingbarn. I Rådhuset presenterade kommunen hur alla nämnder och förvaltningar jobbar tillsammans för att hitta bra lösningar.

Läs också: Fullt på alla boende för ensamkommande flyktingbarn – "En kaotisk situation"

Efter lunch styrdes kosan till gamla fängelset.

Kommunen ville ge en inblick nu när många flyktingar kommer med kort varsel. De senaste dagarna har 200 nyanlända placerats i ett asylboende i gamla fängelset.

Trycket är också stort när det gäller att hitta boende till ensamkommande barn.

Under besöket efterlyste kommunen en tydligare arbetsfördelning i flyktigmottagandet, bland annat att kommunen själv tar ansvaret när det gäller att ordna med sysselsättning, utan inblandning av Migrationsverket. Kommunen vill också att regeringen ger stöd när det gäller att ordna med bostäder.

Kommunen vill också att den fria etableringsrätten ändra så att kommunerna får vetorätt när det gäller nya asylboenden.

Men några sådana löften kunde inte Morgan Johansson lämna.

– Hittills har vi klarat av att ge mat och tak över huvudet till alla som kommer till Sverige. Men trycket är nu stort att vi själva har beslutat ordna med 15 000 platser i nyproduktion i egen regi fram till år 2018, säger Morgan Johansson som berömmer Härnösand.

– Här är man duktiga, det finns en genomtänkt strategi och en bra samverkan med civilsamhället, säger Johansson.

Kommer Sverige att sätta upp gränskontroller som det har gjorts i Tyskland?

– Vi är inte där än. I stället jobbar vi intensivt med att länderna inom EU ska fördela ansvaret. Det kan inte vara så att Sverige och Tyskland tar hela ansvaret.

Anders Byqvist är politiskt ansvarig för integrationsfrågorna i kommunen.

– Jag är nöjd med besöket. Vi fick nu chans att presentera våra förslag där vi lyfte problemet med bostäderna, säger Anders Byqvist.

Mer läsning