Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Kempe har avlidit

/

Härnösand Anders Kempe, läkare, entreprenör och grundare av Sjukvårdspartiet Västernorrland, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 68 år.

Annons

Anders var född och uppvuxen i Örnsköldsvik. Efter studentexamen i Örnsköldsvik följde studier vid universitetet i Uppsala där han träffade sin blivande fru Eva. 1977 tog han sin läkarexamen i Umeå.

Därefter flyttade familjen till Härnösand där han fullföljde AT-tjänstgöringen och kom sedermera till medicinkliniken på Härnösands sjukhus.

År 1980 flyttade familjen permanent ut till Drafle gård på Hemsön, där Anders tillbringat många somrar som barn.

1985 blev han överläkare på medicinkliniken där han framför allt ägnat sig åt diabetesvård.

I stormarna kring Härnösands sjukhus i början på 1990-talet bildade han tillsammans med läkarkollegan Lars Olof Hemmingsson Sjukvårdspartiet Västernorrland.

Anders Kempe blev partiets första ordförande och galjonsfigur i tolv år. Efter tre perioder, varav två som ledamot i landstingsstyrelsen och i Härnösands kommunstyrelse, lämnade han den politiska arenan 2006.

Samtidigt lämnade han också sin tjänst vid Härnösands sjukhus och började arbeta inom primärvården i Timrå, Söråker och Kramfors. Han vikarierade även på Medicinskt centrum vid Närvården i Härnösand.

Senare var han verksamhetschef på privata Öbacka vårdcentral i Härnösand.

Ett av Kempes stora skötebarn var färjetrafiken i Botnia Link på traderna Härnösand-Vasa-Umeå och Kaskö-Härnösand, en satsning som slutade i konkurs 2002. Anders Kempe var engagerad och aktiv in i det sista. För någon månad sedan uppmanade han landstingsledningen i ett debattinlägg att omgående värna den befintliga vårdpersonalen i första hand.

Bara häromdagen stod han som en av undertecknarna bakom ett öppet brev till SJ om att behålla det tidiga morgontåget mellan Härnösand och Stockholm.

Närmast sörjande är hustrun Eva och barnen Sara, Karin, Maria, Johanna, Erik och Susanna med familjer.

Mer läsning

Annons