Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte sänkt straff efter dödskraschen i Bydalen

Trafikolyckan på E4 i Bydalen kulminerade i att en 20-årig man omkom. Den Härnösandsbo i 30-årsåldern som körde olycksbilen dömdes till två år och fyra månaders fängelse i tingsrätten, men överklagade till högre instans. Nu har domen kommit: Hovrätten ändrar inte tingsrättens beslut.

Annons

Det var den 9 augusti 2014 som mannen tog det ödesdigra beslutet att påbörja en färd i bil till Sundsvall - trots att han både druckit ansenliga mängder alkohol och saknade behörighet att köra fordonet.

På E4 på väg in mot Sundsvall tog färden slut när mannen tappade kontrollen över fordonet och körde av vägen. Bilen plöjde fram 150 meter på sidan om E4 tills en jordhög fick den att lyfta och flyga iväg 50 meter. När den till sist landade på en container hade en 20-årig medpassagerare kastats ur bilen och låg död bredvid. Ytterligare en medpassagerare, en ung kvinna, blev svårt skadad, men överlevde.

En bilist som blev omkörd av olycksbilen på E4 berättade att hastigheten då var cirka 140-150 kilometer i timmen. Kvinnan, som överlevde kraschen, förklarade i förhör att hon uttryckt oro över den höga hastigheten som gick upp emot 200 kilometer i timmen.

Rätten konstaterar att föraren visat prov på grov oaktsamhet och uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom. Mannen dömdes i Sundsvalls tingsrätt för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada på den unga kvinnan, grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri och olovlig körning.

Den unga kvinnan som var med tilldömdes 10 000 kronor i skadestånd.

Mannen överklagade att åtalet och den unga kvinnans skadeståndspråk skulle ogillas. I andra han strafflindring och att skadeståndet sänks. Men hovrätten fastslår nu fängelsedomen på två år och fyra månaders fängelse. Även skadeståndsyrkandet står fast.

Mer läsning

Annons