Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kö till surströmmingen

/
  • Efter 1,5 timme hade det sålts drygt 400 burkar av
  • – Om vi är många som handlar så får vi mer lokala producenter. Ett jättebra initiativ, tycker Sten Olsson.
  • Årets iläggning är totalt 861 burkar.
  • Ettanbild    Surströmmingsälskaren Örjan Adolfsson köpte åtta burkar.

Det var en strykande åtgång när årets surströmming från Lungö salteri släpptes på torsdagsmorgonen.
– Något som man inte vill missa, säger surströmmingsälskaren Örjan Adolfsson.

Annons

Lilla Lungö salteri startades ifjol av Jonas Tyrén samt paret Mia och Ove Wedin, alla sommargäster på Lungön utanför Härnösand.

Fjolårets produktion av 100 burkar tog slut på några minuter. Men i år har det producerats 861 burkar, för att vara exakt.

Tempo i Härnösand är det enda försäljningsstället. Det har sina förklaringar. Ägaren Stig Wedin är bror till Ove Wedin och tillbringar själv tid på Lungön.

– Min svägerska har rensat all strömming och burkningen har skett i Norrfällsviken. Till nästa år ska det köpas in en förpackningsmaskin så då är allt samlat på samma ställe, berättar Stig Wedin.

När han öppnade dörrarna på torsdagsmorgonen var det redan kö. Den första tilldelningen är på 700 burkar.

– Vi köpte ifjol och blev jättenöjda, säger Michael Stiernberg som laddade upp med fyra burkar.

Utanför affären står Sten Olsson. Han missade släppet i fjol. Han är glad över att han har köpt två burkar.

– Det här visar att det går att producera lokalt. Om vi blir fler som handlar så får vi mer lokala producenter. Ett jättebra initiativ, säger han.

Jonas Tyrén driver företaget JS assistans i Härnösand.

– När jag själv hörde om den katastrofala mängd strömming som av misstag kunde fiskas och som sedan fick skottas med spade tillbaka i havet i brist på möjligheter att ta omhand allt, föddes idén till att göra egen surströmming, berättar han på deras hemsida.

Efter några telefonsamtal till surströmmingskungen Ruben Madsen och experten Ulf Ögren fick de all hjälp som behövdes.

Men på burken står det "Smakar bäst efter 1 september 2016"?

– Så har det alltid varit med all strömming. Precis som med Gorgonzolaosten. Fjolårets strömming är alltid godare. Men självklart kan man äta årets, skrattar Stig Wedin.

Mer läsning

Annons