Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya lokalerna större och dyrare än tänkt

/
  • Tove Eriksson, Sanna Löw, Frida Sundström, Kerstin Boman och Anna Sundström som läser på distans på Mittuniversitetet kommer att gå halva sin utbildning i Härnösand och är inställda på att gå andra halvan av utbildningen i Sundsvall

För två år sedan lät Mittuniversitetet utreda yta och hyreskostnad för de nya lokalerna i Sundsvall. I april är det byggstart och de nya delarna av campus verkar bli både större och dyrare än vad som först var tänkt.

Annons

– Från början hade nog Mittuniversitetet hoppats på att tajta ihop sig. Min uppfattning är att deras tanke var att kanske hyra 8000 eller 9000 kvadrat, men när man började få in alla avdelningars lokalbehov blev det större ytor än man hade tänkt, säger Peter Clemin, vd för Skifu, Sundsvalls kommuns industrifastighetsutveckling AB.

Det är Skifu som har fått i uppdrag att bygga ut Sundsvalls campus. De nya lokalerna kommer att utgöra 10 250 kvadratmeter och i juni 2016 ska de nya campusdelarna vara helt färdiga.

Av de 10 250 kvadratmetrarna är 6900 ren verksamhetsyta. Resterande är ytor som korridorer, trapphus och toaletter.

Enligt en lokalutredning från februari 2013 framgår att behovet av ny verksamhetsyta i Sundsvall var 6066 kvadratmeter. Utifrån den siffran lämnade Sundsvalls kommun en hyresindikation för 8250 kvadratmeter, till en kostnad om 11 500 000 kronor per år. Med det nuvarande förslaget från Skifu landar den totala årshyran för den nya campusdelen på 15 650 000 kronor.

Men enligt Mittuniversitetets fastighetschef Lennart Johansson ligger hyreskostnaderna helt enligt kalkylen.

Varför räknade man på 8250 kvadratmeter då när det blir 10 250 kvadratmeter stort i dag?

– Vi gjorde själva ett överslag på ytor vi trodde skulle behövas. Men vi hade inte räknat med 8250 kvadratmeter, det var bara för att få fram ett kvadratmeterpris som blev runt 1400 kronor i 2012 års prisläge. Det finns alltid en osäkerhetsfaktor eftersom det är en förhandlingssituation, säger Lennart Johansson.

Men trodde man att 8250 kvadrat skulle räcka då?

– Ja, som hypotes kan man säga. En oprövad hypotes.

I en annan lokalutredning från 2012 står det att målet för Mittuniversitetet är att spara fem miljoner kronor i lokalkostnader fram till 2015. För att det skulle lyckas krävdes att kvadratmeterpriset för de nya lokalerna inte skulle överstiga 1300 kronor. I dag har Mittuniversitetet tackat ja till en kvadratmeterhyra på 1490 kronor.

Ligger man inte på ett för högt kvadratmeterpris?

– Det beror på hur man ser det. De nominella siffrorna är högre, men det är ett annat kostnadsläge i dag jämfört med när man gjorde utredningen. Grundkalkylen känner jag mig tämligen komfortabel med, säger Lennart Johansson.

Förutom de nya lokalerna ska även det befintliga universitetsbiblioteket byggas ut med 1300 kvadratmeter. Det beräknas preliminärt kosta fyra miljoner kronor.

Mer läsning

Annons