Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seved låter "Oskar" sköta jobbet

/
  • De gamla traditionella modellerna säljer fortfarande.
  • Seved Libell låter en robot ta hand om gräsklippningen hemma på tomten. Under tiden kan han koppla av med att läsa tidningen, eller helt enkelt resa bort.

Fler och fler låter en robot klippa gräset i sommar.
Det spar både tid - och miljö.
– Marknaden är helt hysterisk. Vi säljer som aldrig förr, säger Christer Borg på Hernö Marina i Härnösand.

Annons

På tomten hemma hos Seved Libell på Lövudden i Härnösand puttrar Oskar på i godan ro. Tyst och försynt ser han till att varje liten vrå av gräsmattan blir jämt klipp utan att lämna något "skräp" efter sig. Det blir till prima gödning för gräsmattan i stället.

I en trädgårdsstol sitter fastighetsägaren själv, lugnt tillbakalutad med dagens exemplar av Tidningen Ångermanland. Utan ens en ynka liten svettdroppe i pannan och utan att behöva svära över svårstartade motorer njuter han av att få en välansad gräsmatta.

Det stavas robotgräsklippare - årets stora hype i trädgårds-Sverige. Likt ett husdjur smyger de snart runt i var och varannan trädgård.

Seved har just kommit hem efter en tvåveckors tripp till Stockholm. Under tiden har den nye "familjemedlemmen" idogt hållit gräset i trim. Utrustad med larm och gps-sändare skrämmer den tjuvar på flykten.

– Livet har blivit bra mycket enklare sedan jag hämtade hem Oskar, konstaterar Seved.

Svenska Husqvarna var pionjärer på området när de redan 1995 lanserade sin första robotgräsklippare. Sedan dess har tekniken gått framåt. Hernö Marina har haft dem i sitt sortiment sedan tio år tillbaka. Men många var skeptiska till en början.

– Men förra året började det hända saker. Och i år upplever branschen rena explosionen för robotgräsklippare. Vi har dubblerat försäljningen, säger Christer Borg.

Kostar det så smakar det. Gräsklippande robotar finns inom prisspannet 10 000 kronor till 46 000 kronor för de allra exklusivaste modellerna. Har du bara en liten plätt på 500 kvadratmeter som ska klippas räcker det med den minsta varianten.

En robotgräsklippare kräver viss installation. Först ska de läggas en begränsningsslinga i ytterkant av trädgården som klipparen sedan håller sig inom. Och för att den ska kunna ta sig till svåråtkomliga områden behövs att du ställer in en slinga som guidar den rätt. Christer Borg intygar att trädgårdar med branta partier inte innebär några problem.

Sedan är det bara att ställa in vilken nivå man vill ha och vilka tider den ska klippa. När den är klar går den tillbaka till sin laddningsstation.

Hur ofta robotklipparen behöver vara i gång för att hålla gräsmattan i trim styrs av storleken på tomten.

– Jag har ställt in den så att den är ute åtta timmar om dagen måndag till fredag. Det räcker för att min gräsplätt alltid ska vara välansad, säger Seved Libell.

Mer läsning

Annons