Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utreder planerad könsstympning i Härnösand

/

Polisen i Västernorrland utreder just nu flera fall av planerad könsstympning i Härnösand. Tipset, som kommer från en anonym källa, har kontrollerats och bedöms som trovärdigt.

Annons

Polisen framhåller att det framkommit uppgifter som gör att man bestämt sig för att gå vidare med utredningen, men vill inte gå in närmare på vad det rör sig om för information. Tipset kommer från en anonym källa och har kontrollerats så långt som är möjligt. Konkret handlar det om att könsstympning mot flickor eventuellt kommer att genomföras i Härnösand någon gång under julhelgen.

– Vi bedömer uppgifterna som mycket trovärdiga, säger Christina Björk, utredare vid länspolisens barnrotel.

Polisen i länet hoppas att fler kan våga anmäla efter att just det här aktuella ärendet uppmärksammats.

Att nu flera fall av misstänkt könsstympning utreds kan leda till att fler flickor slipper utsättas för övergreppet.

– Jag hoppas att fler föräldrar inser att det är farligt och att man inte får skada sina barn på det sättet, säger Christina Björk.

Förbudet mot kvinnlig könsstympning i Sverige kom redan 1982, men det har varit lätt att kringgå genom att operera flickorna utomlands.

Därför skärptes den svenska lagstiftningen. Nu räcker det med att en stympning utförts efter 1999 för att dra föräldrarna inför rätta, oavsett i vilket land det gjorts.

– Vi har haft ett antal misstänkta brott mot den här lagen tidigare men inte kunnat leda i bevis eller gå vidare så att åklagare har kunnat väcka åtal.

Straffet för könsstympning är upp till fyra års fängelse, och om brottet betecknas som grovt - alltså om flickan utsatts för livsfara eller allvarlig sjukdom - kan det bli upp till tio års fängelse för vårdnadshavarna.

I invandrartäta Göteborgsförorten Angered tog polisen initiativ till ett projekt mot könsstympning. Projektet har vuxit till ett stort nätverk där socialkontor, skola, barnmorskor och invandrarföreningar engagerat sig för att tillsammans lokalisera och få stopp på fortsatt könsstympning.

– Det svåraste med att lokalisera könsstympning är att det många gånger är inom familjen och man vill inte prata om de här sakerna, säger Christina Björk.

Hon manar utsatta barn att vända sig till någon lärare på skolan eller annan vuxen människa man har förtroende för om man är utsatt.

– Det går också bra att söka hjälp via socialtjänsten eller polisen, säger Christina.

Mer läsning

Annons