Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill stötta bönderna genom Swish

/
  • Lasse Frage vill kunna skicka ett extra bidrag till de lokala bönderna.

När Lasse Frage från Kramfors stod i kassakön fick han en idé. För att stödja de lokala bönderna vill han kunna swisha pengar till dem.
– Köper jag två liter mjölk vill jag kunna skicka en tia till den lokala bonden, säger han.

Annons

Vi har tidigare skrivit om de tuffa villkoren för länets bönder. Kramforsbon Lasse Frage har funderat över hur problemet ska lösas. I ett uppmärksammat facebook-inlägg föreslår han nu att konsumenterna själva ska kunna skicka pengar till bönderna via internettjänsten Swish.

– Det är enkelt att flytta pengar med Swish. Jag tänker att man skulle ha ett nummer till mjölkbonden, ett till nötbonden, ett till fårbonden och så vidare. När jag äter min kotlett så kan jag skicka iväg det jag tycker att det är värt till bonden, säger han.

Hur det ska fungera i praktiken har Lassa Frage inte någon lösning på.

– Det blir upp till varje bonde.

Aina Söderberg är mjölbonde i Ullånger. Hon tycker att förslaget är smickrande men det är enligt henne inte en bra långsiktig lösning.

– Det vi egentligen vill är att det blir lite fart på politikerna. Men det är jättebra att konsumenterna reagerar på att vi bönder håller på att svälta ihjäl, säger hon.

För ett år sedan fick Aina Söderberg en krona mer för varje liter mjölk och sedan dess har både dieseln och spannmålet blivit dyrare.

Läs också: Arla om mjölkrisen: "2015 tuffaste året någonsin"

Läs också: Mjölkbondekrisen: "Ett stort ansvar ligger hos konsumenterna"

Läs också: Krisen håller i sig ett år till

Mer läsning

Annons