Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill privatisera ett av länets sjukhus

/
  • Landstinget står inför mandatperiodens viktigaste politiska beslut, enligt Moderaterna. Oppositionsrådet Per Wahlberg och gruppledaren Stig Grip föreslår att ett sjukhus läggs ut på entreprenad, gärna sjukhuset här i Sundsvall.

Mitt i turbulensen kring länets sjukhus kommer Moderaterna med ett radikalt utspel.
Varför inte göra som i Bollnäs och Stockholm?
– Ett av sjukhusen kan privatiseras, tycker oppositionsrådet Per Wahlberg (M).

Annons

Moderaternas förslag är inget hugskott från höften. Det är en genomtänkt strategi som presenteras i dagarna i en motion till landstingsfullmäktige.

Tanken är att landstinget måste dra lärdom av att fristående vårdgivare har så mycket bättre ekonomi utan att tumma på vårdens kvalitet.

– Vi har provat stora sparbeting och vi har provat att höja skatten. Det är ingen framkomlig väg. Vi måste tänka nytt, säger Per Wahlberg (M).

Moderaterna hänvisar till två paradexempel på lyckade privatiseringar av sjukhus. Ett är Capio S:t Göran i Stockholm och ett annat är sjukhuset i Bollnäs som drivs av Aleris.

S:t Göran har lägre vårdkostnad och fler nöjda medarbetare och patienter än två jämförbara sjukhus i offentlig regi, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset. Det visar en utvärdering i Stockholms läns landsting.

Även Bollnäs sjukhus som lades ut på entreprenad av Socialdemokraterna i region Gävleborg hyllas som ett vinnande koncept. Aleris har på tre år fått sjukhuset på benen och kortat vårdköerna väsentligt. Patienterna ger högre betyg i Bollnäs än på andra sjukhus i regionen.

Om Gävleborg kan, varför kan inte Västernorrland? Det undrar Wahlberg.

– I Gävleborg släppte man på prestigen och krokade arm med privata aktörer. Det vore en befrielse om även vi kunde göra det.

Den moderata linjen är att landstinget ska fortsätta betala för vården. Precis som i primärvården skrivs vårdavtal med det företag som tar över på entreprenad.

Vilket sjukhus som ligger närmast till? Nej, knappast Sollefteå. Det är ingen slump att vi träffar Per Wahlberg och partiets gruppledare Stig Grip vid Sundsvalls sjukhus.

– Inget sjukhus är exkluderat. Men Sundsvall har stora problem med personalförsörjningen och Sundsvall är störst. Här har vi de största vinsterna att göra, menar Wahlberg.

– Man måste ta något så att det ger lite. Och vi vill inte lägga ner något sjukhus. Avlöva Sollefteå är ingen lösning. Det är därför vi gör det här, säger Grip.

Länssjukhuset för hela Västernorrland motsvarar dessutom upptagningsområdet för S:t Göran i Stockholm, cirka 240 000 invånare.

Per Wahlberg tror att vårdföretag står i kö för att göra affär.

– Jag tror att det här skulle vara ett stort intresse att räkna på, säger han.

Gemensamma länskliniker som Västernorrland just har inrättat ser inte Moderaterna som något hinder.

– Jag frågade Gävleborg om det. Det går att lösa säger de, med länsgemensamma köer till operation och så vidare.

– Länsklinikerna kan näppeligen innebära problem för en alternativ utförare, säger Wahlberg.

Förslaget är rent moderat. Men man menar att det rimmar väl med den landstingsplan som alla allianspartier står bakom.

I motionen efterlyses en strukturutredning av sjukhusbehovet år 2025 och en särskild utvärdering i jämförelse med Bollnäs sjukhus och S:t Görans sjukhus.

Mer läsning

Annons