Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Många saker som vi måste ta tag i"

/
  • De psykiska diagnoserna ökar i Västernorrland.

Allt fler svenskar lider av psykisk ohälsa. Enligt en rapport från Försäkringskassan ökar de psykiska diagnoserna i landet för tredje året i rad. Västernorrland är inget undantag.
– Pressen i samhället har ökat, säger Roland Hagström på Försäkringskassan Ångermanland.

Annons

40 procent av svenskarnas sjukfall kan kopplas till psykiska diagnoser rapporterar Försäkringskassan. En ökning med fem procentenheter sedan 2012.

I Västernorrland ligger siffran på 38 procent och även här har det skett en ökning. Enligt Roland Hagström är det svårt att svara på vad det kan bero på.

– Det man kan säga är att pressen i samhället har ökat. Arbetsmarknaden har blivit tuffare och kraven är stora men det finns många teorier. Man kan inte säga att det beror på något specifikt, säger han.

Enligt Försäkringskassan är de allra flesta fall relaterade till stress. Men det finns också annat som spelar in.

– Bland unga är det de neuropsykiatriska besvären som är den stora andelen. De har börjat uppmärksammas mer och mer i dag. Det finns ju många vuxna som haft ADHD hela livet utan att veta om det. I dag uppmärksammar man sådant mycket bättre i skolan och även senare i livet, säger Roland Hagström.

Landstingets vårdområdesdirektör för psykiatri och habilitering Lena Berglund Friberg är oroad över utvecklingen.

– Vi har en ökande psykisk ohälsa i samhället. Alla rapporter tyder på det och vi ser en ökning till mottagningar och till vår verksamhet.

– Det här är ett stort problem i samhället som i första hand handlar om ett mänskligt lidande som vi behöver hjälpas åt för att komma till rätta med, säger hon.

Enligt Lena Berglund Friberg gäller det att se på frågan ur ett större perspektiv.

– Vi har en ökad användning av droger som vi vet på längre sikt leder till psykisk ohälsa. Så vi måste jobba för att minska droganvändningen. Vi måste också se till att stödja våra barn och unga. Nu har det dragits ner mycket inom det området och det händer någonting när man gör det. Vi har också en hårdnande arbetsmarknad så det är många stora saker som vi måste ta tag i, säger hon.

Roland Hagström anser att ett bra samarbete mellan myndigheterna är viktigt. I Örnsköldsvik finns till exempel ett samordningsförbund där kommunen, landstinget, arbetsförmedlingen och Försäkringskassan samverkar i olika projekt.

– Det är många myndigheter som jobbar med den här frågan. Vi på Försäkringskassan rehabiliterar ingen utan vi ska hitta den lösning som är bäst för individen. Ett bra sätt att göra det är att hjälpas åt och det tycker jag att vi gör här i Örnsköldsvik. Vi har kommit jättelångt där, säger han.

Här kan du läsa mer om psykisk ohälsa och få hjälp om du mår dåligt.

Mer läsning

Annons