Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan här – men kulmen en bit bort

/

Kulmen är inte nådd, men årets influensa har kommit till Västernorrland.
Av de totalt 374 fall som hittills konstaterats i landet har fem inrapporterats i länet.

Annons

Tiden efter helgerna, när folk återvänder till jobb och skola, bukar vara synonymt med influensatider. Så även i år, även om smittan kommit lite senare än vanligt.

– Årets influensa är i sin linda, första fallet i länet kom för bara någon vecka sedan, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

– Efter det brukar det ta sex till åtta veckor tills den når sin kulmen. Det blir väl i slutet av februari, början på mars någon gång.

Fram tills i dag har flest fall inrapporterats i Sörmland. Men influensan finns över hela landet, från Norrbotten till Skåne. Det är tre olika typer som dominerar.

– Svininfluensan har återkommit varje år efter pandemin 2009-10 och uppträder nu som en säsongsinfluensa. Där har vi 20 fall i landet, säger Hans Boman.

– En annan influensa, A(H3N2), är den vanligast förekommande. Av den har det rapporteras in 292 fall. Sedan finns det en till, en typ B, som 62 personer insjuknat i.

De som insjuknar i influensa får frossa och hög feber samt huvudvärk och muskelvärk, plus luftvägsbesvär med hosta.

– Förloppet brukar vara en vecka, men det är inte ovanligt att man går och är hängig flera veckor efteråt.

Hans Boman tycker det är klokt att vaccinera sig.

– Tillhör man någon av riskgrupperna, är över 65 år eller har en kronisk sjukdom som hjärt- och lungsjukdom eller är gravid, då bör man vaccinera sig.

– Och det är inte för sent än. Det tar upp till två veckor innan vaccinets effekt är fullt utvecklad, så man hinner få skydd.

Hans Boman vill lugna alla som läst och hört om de som drabbats av biverkningar efter att ha fått influensavaccin.

– Det vaccin vi använder i dag mot säsongsinfluensan har inga bieffekter som exempelvis narkolepsi. Det hade vi vetat vid det här laget i så fall. Det har använts i många år.

– Vaccinet som användes i samband med pandemin var av en annan typ och används inte längre.

Hittills har 34 procent av de som bor i länet och är över 65 år vaccinerat sig. Det är bättre än förra året men en bit under rikssnittet på 45 procent.

– I dag kostar det 70 kronor, men det finns förslag om att det ska bli kostnadsfritt. Jag hoppas det blir så tills nästa år.

Mer läsning

Annons