Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna misstänkt för 700 dataintrång

/
  • Under fyra år ska kvinnan från Örnsköldsvik ha gjort sig skyldig till över 700 olagliga slagningar i journaler.

Kvinnan från Örnsköldsvik misstänks för dataintrång i patientjournaler vid mer än 700 tillfällen.
Mot sig har hon 41 anmälare.

Annons

– Jag har svårt att tro att vi haft ett så omfattande dataintrång tidigare i Västernorrland, säger Jan Åström, utredare på polisen i Örnsköldsvik.

Åström bedömer att han genomfört ungefär 50 förhör med kvinnan, som är i 40-årsåldern.

Förhören med kvinnan har resulterat i en utredning på cirka 400 sidor.

– I torsdags skickade jag iväg utredningen till åklagare Peter Salzberg. Nu får vi se vad han gör för bedömning när han läser materialet, säger Jan Åström.

Åklagare Salzberg bekräftade under måndagen att han mottagit Åströms mångsidiga utredning.

– Nu är den hos mig. Jag ska börja läsa den så fort jag får tid. Hur lång tid jag behöver för att komma igenom materialet beror på hur ofta jag blir avbruten, säger Peter Salzberg.

Huruvida utredningen får honom att väcka åtal mot kvinnan är för tidigt att säga.

– Jag har inte mer att berätta än att det handlar om dataintrång. Det kan leda åtal. När det i så fall blir förhandling är upp till tingsrätten att besluta.

Den misstänkta kvinnan är en före detta landstingsanställd. Det var under hennes anställningstid på landstinget som de påstådda brotten ska ha skett.

Tack vare sin tjänst hade den misstänkta kvinnan tillgång till journaler som hon inte tilläts studera därför att hon inte hade några vårdrelationer till de personer som journalerna gällde.

Anledningarna till att kvinnan trots det gick in och läste de förbjudna journalerna – som avser 41 personer – var att hon hade privata intressen som kunde komma att gälla en för henne närstående.

Enligt Jan Åströms utredning har kvinnan gjort olika många slagningar på de 41 personerna. På en av dem har hon slagit 166 gånger.

Brotten ska ha begåtts mellan 2010 och 2014.

– Det här är mycket omfattande, säger Jan Åström.

Vad har den misstänkta för förklaring?

– Hon har en förklaring som går ut på att hon ville kolla upp ett antal personer av speciella skäl som hon hade. Hon har inte haft för avsikt att skada någon, hon var bara nyfiken.

Hur har det här rullats upp?

– Det var en av de många målsägandena som fattade misstankar när den misstänkta sa saker som hon inte borde känna till, kan man säga. När landstinget gjorde en utvidgad kontroll upptäcktes ett stort antal slagningar som kvinnan inte hade rätt till.

Den misstänktas försvarare, advokat Jonas Vedin, säger att kvinnan medger att hon utfört ett antal slagningar.

– Ja, i någon omfattning. Hon har presenterat skäl som är begripliga, men hon har därmed inte påstått att hon hade rätt att gå in i journalerna eftersom hon saknat vårdrelation.

Vad har hon för förklaring till misstanken om över 700 otillåtna slagningar?

– Mängden som presenterats ställer hon sig frågande till, säger Jonas Vedin.

Mer läsning

Annons