Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstag ledde till den chèvreliknande osten Sören

/
  • Ungefär 20 olika ostar finns i sortimentet, om ingen är hemma vid besöket finns det alltid ostar i kylskåpet på ysteriverandan och möjlighet att betala med bitcoin.
  • Anna-Karin Gidlund har tillverkat getost i 42 år.

Getter klättrar på listan över populära djur i Sverige. Det är inget som Anna-Karin och Sören Gidlund på Getgården i Djuptjärn är förvånade över.
De har haft getter och osttillverkning i 42 år.

Annons

Mellan 2006 och 2013 fördubblades antalet getter i Sverige, från 6000 till över 12 000. Ökningen sägs bland annat bero på den allt mer populära getosten men geten hålls också allt mer som sällskapsdjur och naturvårdare.

På Getgården i Djuptjärn, runt sju mil från Örnsköldsvik, finns någonstans runt 100 getter.

– Mamma och farmor ville att jag skulle lära mig hushållstekniker som att bereda ull, lin och även att göra ost. När osttillverkning stod på schemat köptes därför fyra getter in, säger Anna-Karin Gidlund som äger Getgården tillsammans med sin man Sören.

Att prova på osttillverkning gav mersmak och från fyra getter så är man nu uppe i runt hundra och de är alla av Svensk lantras.

– Vi har 82 mjölkande getter och många killingar samt två bockar, säger Anna-Karin.

Dessa 82 getter ger runt 6-7 ton kravmärkt ost per år, getmesen är ungefär halva produktionen.

– Runt 20 olika sorter gör vi och den hårda vitmögelosten Capri är också väldigt populär, den lagrar vi ett par månader.

Osten Anna är dock en av de som lagras längst, ett år. En annorlunda ost är Askad som är täckt av ren björkaska.

– I Finland säger man att björkaskan är bra mot cancer, säger Sören, som själv fått en vitmögelost uppkallad efter sig efter ett misstag...eller?

– Hahaha, jag trodde ju att jag gjorde rätt, säger Sören efter att Anna-Karin berättat att osten uppkom efter ett litet misstag i tillverkningen av Sören.

– Han skulle göra osten Picco men hällde för snabbt och för slarvigt så det blev för mycket vassle kvar. Jag lade undan den ett tag sen tog jag fram den inför en marknad och insåg att den blev jättebra.

Sören blev i stället en ost som är väldigt lik chèvre.

Såväl tv-kockar som restauranger använder era produkter, har ni någon favorit bland alla era ostar?

– För mig är det olika från dag till dag, säger Sören.

– Färskosten med getmesen tillsammans är något jag kan få abstinens av, säger Anna-Karin.

Har ni något favoritrecept?

– Nu när det snart är nässelsäsong så gör jag gärna en paj med nässlor och fetaost. Man bara förväller nässlorna, hackar dem och lägger till en vanlig äggstanning och fetaosten.

Om Anna-Karin är den som huserar i mejeriet så är Sörens plats med getterna.

– Två gånger per dag mjölkar jag getterna.

Sören gillar sina getter väldigt mycket, och de gillar honom. Men någon favoritget har han inte.

– Nej, men vissa äldre individer kanske man känner lite extra för. Det finns bland annat en som barnbarnen är väldigt förtjust i, hon är lite lugnare.

Det var länge sen de slutade ge getterna namn.

– Nu har vi för många för att döpa alla.

Vad är det bästa med att vara getbonde?

– Det är väldigt trevliga djur att hålla på med, säger Sören.

Mer läsning