Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinären: "Husdjuren skadar sig mer på sommaren"

/

Sommaren för med sig sol, värme och ljusa kvällar. Men för våra fyrbenta vänner innebär sommaren också många faror. Regina Lindberg är veterinär och hon ser en tydlig ökning av skador på sommaren.

Annons

Ormbett, fästingar, getingar och värmen är bara några av de saker som är till fara för husdjur som vistas ute i naturen under sommaren.

– Varje vecka får vi in sjuka djur, är det inte ormbett är det getingstick och är det inte getingstick är det värmeslag eller så har de druckit havsvatten, berättar Regina Lindberg.

När ett djur blir bitet av en huggorm kan det få mycket ont, giftet gör att vävnaden sväller och det är smärtsamt. Regina säger att man genast ska kontakta veterinär om man märker av att sitt husdjur har blivit biten.

– På en timme är de ordentligt svullna. De ska in till veterinär och få smärtlindring och dropp för att skölja ut giftet.

När det gäller värmeslag är det inte bara bilen som är en farlig miljö för hundar.

– Det kan vara under en vanlig promenad på en solig dag. Särskilt våra trubbnosiga hundar har svårt att reglera kroppstemperaturen.

Fästingsjukdomar som bland annat borelia är enligt Regina inte så vanliga här i norr. Men tar man hunden söderut bör man vara medveten om en förhöjd risk.

LÄS MER:

Hunden Nikita blev ormbiten i Nordingrå

Varma bilar kan bli dödsfällor

Mer läsning

Annons