Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjurens byte i länet – tre får

/
  • En hund blev skadad av rovdjur under 2014, av björnar.
  • Tre får dödades i Västernorrland av rovdjur – mer specifikt lodjur – under 2014.
  • Det är främst lodjur som gjort angrepp på tamdjur.

Rovdjuren brukar vara ett hett debattämne.
Men de verkar de inte ha orsakat några stora problem för tamdjursägarna i Västernorrland under 2014, enligt Viltskadecentrums statistik.
Det totala antalet anmälda rovdjursdödade tamdjur i länet var endast tre får.

Annons

Varje år sammanställer Viltskadecenter hur många anmälningar som kommit till länsstyrelserna. Det gäller antalet djur som dödats eller skadats och hur mycket pengar som betalats ut i ersättning eller till skadeförebyggande åtgärder som rovdjursstängsel.

Förutom jordbrukets tamdjur finns också ett system för att ersätta jordbrukare som fått gröda skadad av fredade djur, gäss till exempel. Dessutom ett system för att ersätta hundägare som får hundar dödade av rovdjur.

Inte heller där har fredade djur ställt till några större problem enligt sammanställningen. Inte en enda krona har behövt betalas ut för förstörd gröda.

När det gäller rovdjursangrepp på hundar har inte någon hund i Västernnorrland dödats av rovdjur under 2014. En hund blev dock skadad efter en konfrontation med björn. Dessutom har, som vi berättat tidigare, björn åtminstone tidigare år gett sig på en del honungskupor i länet.

En viktig del i rovdjursförvaltningen är det förebyggande arbetet, där man med rovdjurssäkra stängsel skyddar tamdjur som hålls i områden med rovdjur. I Sverige betalades förra året drygt 6,3 miljoner kronor till sådana projekt, varav 109 000 kronor användes i Västernorrland. De två fallen med dödade får ersattes med 2 000 kronor.

Påpekas ska att rennäringen inte finns med i den här statistiken och att ett antal renar dödats av varg.

Hur utfallet blir skiljer sig förstås åt mellan åren och mellan olika län. På riksnivå är det framför allt varg och lodjur som gjort angrepp på tamdjur, nästan uteslutande på får.

Vargar har dödat sammanlagt 326 får och lodjur 134 får i landet förra året.

Mer läsning

Annons