Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder stödjer cancerforskningen

/
  • Tuva Lisa Näsholm i Undrom gillar rosa och tycker att det är jättebra att mamma och pappa har skaffat rosa plast till höet.

I år är många ensilagebalar rosa. Det är lantbrukarnas sätt att stödja bröstcancerforskningen. Och den färgade plasten var populär, på någon månad var den slutsåld. Familjen Näsholm i Undrom lyckades få tag på den.

Annons

I år har de vita traditionella ensilagebalarna fått sällskap av rosa. Bakom idén står Lantmännen och företag i plastbranschen. I vintras fick lantbrukarna möjlighet att köpa den rosa plasten, som kostar lite mer än den vita, och intresset var stort.

– Vi började sälja i februari och i mars var den rosa plasten slut, säger Björn Vågberg, säljare på Lantmännen.

Martin Näsholm i Undrom var snabb och fick tag på rosa plast. Nu ligger balarna synliga vid vägen för att markera att familjens lantbruk är med i kampanjen.

– Det känns bra att stödja forskningen mot bröstcancer. Nästan alla känner ju någon som drabbats, säger Martin Näsholm.

Yngsta dottern Tuva Lisa, fyra år, är lyrisk över de rosa balarna.

– Rosa är den bästa färgen. Balarna är jättefina, säger hon.

Kampanjen, som pågår i hela landet, drog in runt 300 000 till Bröstcancerföreningarnas riksorganisation. Björn Vågberg på Lantmännen säger att det är troligt att man gör någon liknande kampanj nästa år. Men om balarna blir rosa även då är inte säkert.

– Vi har fått flera samtal om att vi borde stödja prostatacancern nästa år och ha ljusblå balar.

Idén kommer ursprungligen från Nya Zeeland. Där är många lantbrukare kvinnor och man ville satsa på forskningen kring sjukdomen som drabbar många. Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancerform och står för 30 procent av all kvinnlig cancer. Varje år får runt 8 000 kvinnor en bröstcancerdiagnos.

På åkrarna syns även gröna balar men de har ingenting med någon kampanj att göra utan är grönfärgade för att smälta in bättre i omgivningen.

Mer läsning

Annons