Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det dyrast att bo

Länets dyraste boendeavgifter finns i Sollefteå – Sundsvall är billigast.
Det visar Nils Holgersson-rapporten, där man jämför priser över hela landet.

Annons

I den årliga Nils Holgersson-rapporten kartläggs avgifter och taxor för flerbostadshus i Sveriges samtliga kommuner. Det handlar bland annat om el, värme, sophantering och vatten, skriver Allehanda.se.

Under de 19 år som rapporten publicerats har avgifterna stigit mer än konsumentprisindex i Västernorrland; i år är den genomsnittliga höjningen 2,1 procent, samtidigt som övriga priser i samhället har sänkts.

I Västernorrland toppas listan av Sollefteå, där månadskostnaden för en trerumslägenhet uppgår till 1998 kronor. Ånge och Kramfors kommer på andra och tredje plats på listan och är ungefär 70 kronor billigare. Härnösand är däremot den näst billigaste kommunen med 1737 kronor.

Ofta är det i glesbygden som priserna ligger högst. En av orsakerna är att det är dyrare att leverera tjänster i glest befolkade kommuner där avstånden är stora. Men Kjell Berndsson, ordförande för Nils Holgersson-gruppen, ser också en annan förklaring.

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag och där de har liten möjlighet att påverka priserna, säger han.

Mer läsning

Annons