Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjältarna på badhuset

/
  • Tindra Jennel, Fabien Thomasson och Isaak Sundvall räddade livet på en skolkamrat som låg medvetslös på simbassängens botten.

Pojken låg medvetslös på simbassängens botten. Då ryckte Isaak, Tindra och Fabien in.
– Det var självklart, säger Tindra Jennel.

Annons

Det var friluftsdag för eleverna i klass 4-6 på Långsele skola. Tindra Jennel, Fabien Thomasson och Isaak Sundvall valde badhuset i stället för skidbacken. Men de anade inte att de skulle bli hjältar innan dagen var slut.

Drygt 40 barn och några lärare hade samlats på Aquarena i Sollefteå. Lärarna övervakade barnen i simbassängen – men plötsligt hände ändå det som inte får hända. En pojke sjönk ned till botten av bassängen och blev liggande.

Först förstod ingen hur det var fatt. Det var många barn i bassängen som simmade både över och under vattnet. Men när en av lärarna upptäckte pojken slog hon larm omedelbart.

– Hon skrek att det låg någon på botten av bassängen, säger Isaak.

De tre av skolkamraterna – alla tre går på Långsele skola, Isaak och Fabien i sexan och Tindra i femman – reagerade direkt.

– Jag var redan i vattnet och såg att han låg där på botten. Jag dök efter honom, men fick inte riktigt grepp första gången, berättar Tindra.

Isaak och Fabien hade precis gått upp från bassängen.

– Vi var på väg för att äta. Men när vi hörde läraren ropa så vände vi om och hoppade i direkt, berättar Fabien.

Alla tre dök på nytt ned till pojken och med förenade krafter fick de upp honom till ytan. De vuxna halade upp honom ur bassängen; han var medvetslös och fick hjärt- lungräddning innan han fördes med ambulans till Sollefteå sjukhus.

Först efteråt kom rädslan.

– Man hann inte tänka så mycket just när det hände. Men efteråt blev man rädd, och fick ont i magen. När man tänker på vad som kunnat hända, säger Fabien.

Nu har det gått mer än en vecka sedan tillbudet. Pojken mår bra och är tillbaka i skolan – och de tre skolkamraterna har fått massor av beröm för sin snabba och rådiga insats. Aquarena skänkte dessutom varsitt klippkort till de unga hjältarna.

– Men det bästa av allt var att han klarade sig, säger Tindra.

Mer läsning