Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Om det blir negativ publicitet kan sjukhuset läggas ner"

/

Fel vinkling, rädsla för att bli igenkänd på stan eller rädsla för negativ publicitet för arbetsplatsen kan vara orsaker till att anställda inte går till media, tror fackförbundsrepresentanter.

Annons

Trots att både Vårdförbundet och Vision har berättat för sina medlemmar om meddelarfriheten är det många som inte går till media. Och bland de som kontaktar media vill många vara anonyma, av rädsla för repressalier. I Visions medlemsundersökning svarade var tredje att de vågade säga sin mening och var femte upplevde att man kunde råka ut för repressalier om man sa för mycket.

– Vi vill helst att medlemmarna går till facket innan man kontaktar media, så att vi kan försöka lösa problemet och ta det första steget med arbetsmiljöverket, säger Visions ordförande Mikael Söderlindh.

Eva Lodin på Vårdförbundet menar att det är viktigt att det som kommer ut är rätt. Förbundet har erfarenhet av att media har vinklat en artikel på ett sätt som gjorde att flera personer sa upp sitt medlemskap.

– Det blev fel och vi försökte gå ut och dementera, men tyvärr så gick det inte att reparera och vi tappade de här medlemmarna, det är jättetråkigt.

Gunnar Berglund på ST-facket representerar personal på Försäkringskassan. Han menar att arbetsplatsen har så pass högt i tak att de 22 anställda alltid vågar säga vad de tycker på arbetsplatsmöten och att de inte har behövt gå till media. Däremot har han själv råkat ut för att tidningen har vinklat stort på en sak som han trodde skulle bli en mindre artikel.

– Jag blev tillfrågad om att vara med på en liten sidoartikel som handlade om mustascher. När jag slog upp tidningen dagen efter så var jag med på första sidan. Jag vet inte om jag hade sagt ja till artikeln om jag hade vetat att det skulle bli så stort.

På Vårdförbundet tror man att de ständiga diskussionerna om indragningar vid Sollefteå sjukhus gör att personalen drar sig för att höra av sig till media.

– Många är rädda för att sjukhuset ska läggas ner om det skrivs för mycket negativt. Det vore en katastrof för Sollefteå om det las ner, säger Eva Lodin.

Alla tre är överens om att många kanske också drar sig för publicitet eftersom Sollefteå är en liten ort. Det är lätt att bli igenkänd och man skulle kunna ta reda på någons identitet även om personen är anonym i en artikel, säger Mikael Söderlindh.

Mer läsning

Annons