Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pianospelande kanin gör succé på nätet

/

Han kan teckna, spela piano, göra high five och gå på två ben. Möt Sveriges kanske mest begåvade kanin – med över 42 000 följare på instagram.

Annons

Egentligen var det mest en slump att Moa Näslund över huvud taget skaffade en kanin.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av djur, säger hon.

– Men att det blev just en kanin berodde på att min kompis hade haft sommarkanin. Jag tyckte att den var väldigt söt. Och min morbror födde upp kaniner, så då föll det sig ganska naturligt att skaffa en.

Norrgårdens Exempel, som han egentligen heter, är en fyra år gammal dvärgvädur. Han är väldigt social och älskar att bli ompysslad.

– När jag skulle välja kanin ur kullen kom han direkt fram till mig. Och han var den enda som var vit med en brun fläck på nosen. Jag kände direkt att det var honom jag skulle ha, säger Moa.

Men vad kan man egentligen göra med en kanin? Moa kollade runt på nätet och hittade kaninhoppning. Exempel fattade direkt och när Moa sedan började trickträna honom var det aldrig några problem. I dag tränar de trick varje vecka.

– Han är väldigt smart och snäll. Får han belöning så ställer han upp på det mesta, han älskar pellets och morötter, säger Moa.

I dag kan Exempel utföra en lång rad cirkuskonster. Förutom att teckna och spela piano kan han gå på två ben, pussas, göra high five och brofist, hoppa hinder, nicka och mycket mer. När han fick ett eget instagramkonto kom följarna direkt.

– I dag har han 43 000 följare från hela världen, det är jättekul. Jag lägger mest ut foton men också filmsnuttar, hittills har jag lagt ut cirka 1200 bilder, säger Moa.

Ryktet spred sig på nätet och nu har både engelska och holländska tidningar skrivit om den begåvade svenska kaninen. Själv drömmer Moa Näslund om en framtid som fotograf.

– Jag älskar att fotografera, speciellt Exempel, säger hon och kliar honom på huvudet.

Stjärnan själv tar saken med ro. Efter att ha gjort några tricks för filmkameran och knaprat i sig några pellets som belöning återvänder han belåtet till buren.

Mer läsning