Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skorpor med surströmming

I dag var det smygpremiär för skorpan som är gjord på surströmming.
– Det var så absurt när vi bakade så vi undrade vad vi höll på med, säger Emma Tarberg som ligger bakom den världsunika skorpan.

Annons

Emma Tarberg som driver Emmas skafferi i Junsele funderar ständigt på nya smaker till sina skorpor. När hon hade testat allt från polka, apelsin och ananas till lakrits, oliv och parmesan så dök surströmmingskorpan upp.

– Surströmming är populärt här och vi tänkte prova smaken som en kul grej, säger Emma Tarberg.

Efter flera smakprov fick de slutligen fram det perfekta receptet med en strömming per burk. Och heter det surströmmingskorpor ska det smaka surströmming, resonerar Emma Tarberg. Bakningen inför premiären har pågått några dagar och tillvägagångssättet skiljde sig från tidigare skorpbak.

– Vi grät och skrattade om vartannat. Lukten var olidlig när vi öppnade 50 burkar med surströmming. Det var dessutom 40 grader inomhus, säger Tina Hällkvist som arbetar på Emmas skafferi.

Efteråt fick de slänga både skärbrädor och durkslag. Såhär i efterhand tycker båda att det var värt de slitsamma dagarna.

– Vi har fått en enorm respons redan innan premiären. Det har ringt människor från hela landet som vill beställa.

Skorporna har även uppmärksammats av Allehandas kåsör Jacke Sjödin, som har skrivit en låt om Emma och hennes nya skorpidé. Låten framförde han på Skulefestivalen och den strömmade även ur högtalarna på smygpremiär i Junsele. Den riktiga premiären har de på Ulvön den 21 augusti.

– Vi tjuvstartar för junseleborna eftersom vi är lokalpatrioter, säger Emma Tarberg.

Mer läsning