Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Fiskaren drar upp flera rödingar – under intervjun

/

Vintern hindrar inte Per Asp i Junsele från att fiska. Pimpelhålet är världens bästa psykolog, säger han. Här delar han med sig av sina bästa tips för ett lyckat fiske.

Annons

Han spottar lite på pilken innan linan släpps ner under den halvmeter tjocka isen. Hans pappa gjorde likadant och ritualen har gått i arv. Det finns inget folk i hela världen som är så skrockfulla som fiskare, säger Per Asp.

Några minuter senare rycker det i linan och han halar upp en röding. Efter ytterligare några minuter är det dags igen.

– Jag trodde inte att vi skulle få någon fisk. De brukar nappa bäst när det är högtryck och sol, säger Per Asp.

Han fiskar så ofta han kan, året runt. Det är bra och billig mat, men fisket ger också lugn och ro, menar han.

– Om fler människor fiskade skulle det inte behövas så mycket psykofarmaka och psykologerna skulle bli arbetslösa. Pimpelhålet är världens bästa psykolog.

För att få fisketuren till en trevlig upplevelse har Per Asp några knep. Det första är att klä sig enligt lager- på- lager- principen och att ha varmt på fötterna. Att frysa lite om öronen är okej, men börjar man frysa om fötterna blir hela fisketuren förstörd och man måste gå hem, säger Per Asp.

Innan vi tar oss ut på sjön packar han sin utrustning i en ryggsäck med inbyggd stol. Den gör att han kommer upp från den kalla isen. I ryggsäcken har han fyra pimpelspön, fluglarver, pilkar, krokar, blänken, lina och tändstickor i en plastpåse. Och så en termos med kaffe och egentillverkat snus.

– Kaffe och snus är gott på isen. Det är viktigt att komma ihåg att inte skräpa ner utan att alltid ta hem det man tagit med sig.

Per Asp har fiskat sedan han var fyra år och han delar gärna med sig av sina kunskaper om fiske. Förra vintern tog han med sig ett fyrtiotal syrianska asylsökande flyktingar ut på pimpling på Betarsjön. Han fick idén efter att ha sett hur de nyanlända gick runt i Junsele utan att ha någonting att göra. Fisketuren gjorde dem så glada att de började dansa på isen. Initiativet ledde också till dokumentärfilmen "Pimplare från Syrien" som har visats i SVT och till att Per Asp blivit nominerad till utmärkelsen "Årets västernorrlänning 2014".

– Det är såklart jätteroligt. Jag har fått brev och telefonsamtal från hela landet och människor tycker att det var en bra idé att sysselsätta de asylsökande och integrera dem. Men jag gjorde det inte för att bli kändis utan för att jag älskar att fiska.

Många av de asylsökande beskrev dagen på isen som det bästa som hänt. Tyvärr blev inte fiskelyckan så stor den dagen. Per Asp tror att det beror på dansandet. Man måste vara tyst på sjön för att det ska nappa. Och det gäller även vintertid, förklarar han. Annars är vinterfisket inte särskilt svårt. Det som behövs är en välslipad isborr och fiskeutrustning, som finns från en hundring och uppåt.

– Man får inte lika stora fiskar på vintern och kan använda en tunnare lina. Gulfärgad lina är bra eftersom den syns i snön, säger Per Asp.

I år la sig isen i början av december och i inlandet brukar säsongen vara fram till mars-april. För den ovana är det bra att ta med en ispik och testa isen. När den är fem centimeter tjock kan man gå på den och vid tio centimeter kan man köra bil, säger Per Asp. Men det gäller att vara försiktig och den som är novis bör kolla isens hållbarhet med närboende.

– Knacka på i ett hus och fråga. Eller hör på macken där du köper fiskekort.

Att Per Asp är en van fiskare går det inte att ta miste på. På mindre än en timme har han dragit upp tre öringar och fem rödingar. För Tidningen Ångermanlands reporter gick det sämre. Det blev en enda firre som slet sig. Per Asp tror att det beror på att han satt stilla med sitt spö. Man ska inte dansa, fotografera och filma samtidigt som man pimplar, konstaterar vi.

Mer läsning