Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varghanen i Edsele har träffat en hona: "Kan betyda att det blir valpar framåt våren"

/
  • Massor av spillningsprov från björn har kommit in. Nu ska proven DNA-analyseras.
  • 20-30 järvar finns i länet
  • 19 kungsörnspar lyckades med sina häckningar i år.
  • Ett antal vargar spårades förra vintern i länet.
  • De flesta observationer av varg har gjorts på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland samt på gränsen mellan Sollefteå kommun och Jämtland.
  • Lars Wiklund använder bland annat viltkamera för att inventera järvföryngringar.
  • Kartan visar var det dokumenterades vargspår under vintern 2014-2015. Vareg 5 är Edselevargen. Observationerna i Medelpad är vargar som delas med Gävleborgs län och som ibland går in i Västernorrland.

Edselevargen har fått sällskap. Alltså den varghanne som under två år hållit till väster om Edsele, på gränsen mot Jämtland. Hannen följs nu sannolikt av en varghona.
– Det kan ju betyda att det blir en kull valpar där framåt våren och försommaren, säger rovdjurshandläggaren Lars Wiklund på länsstyrelsen.

Annons

Han påpekar att man också hoppas kunna hitta DNA-spår från honan.

– Det är ju intressant att veta om det är en skandinavisk varg eller om hon kommit vandrande söderut från Finland och har genetiskt viktiga gener med sig.

I så fall kan avkomma från henne bidra till att minska den svåra inaveln hos vargstammen.

Samtidigt kan parbildningen även innebära stora problem för renskötseln om vargarna stannar kvar i renbetesområdet. När det gäller varghannen har det redan under två perioder beslutats om skyddsjakt mot honom.

Läs mer: Vargen skulle skjutas

Upptäckten av varghonan gjordes nu i höst/vinter. Inte under den spårsäsong som gällde vintern 2014-2015. För den säsongen har lässtyrelsen nu redovisat resultaten för de "fem stora", varg, björn, järv, lodjur och kungsörn.

Men samtidigt ska man veta att spårförhållandena för länsstyrelsens inventerare var mycket besvärliga förra säsongen på grund av snöbristen.

– Jag har jobbat med inventering sedan år 1995 och aldrig haft sämre förhållanden än vi hade förra vintern, säger rovdjurshandläggaren Lars Wiklund.

Det betyder bland annat att det gick bra med spårningar i norra delarna av länet men inte i Medelpad och längs kusten.

Det innebär också att de siffror som redovisas i rapporten kan vara en underskattning, framför allt för lodjuren.

– Vi vet att vi nog har missat några föryngringar i södra delarna av länet där det inte gick att spåra. Möjligen gäller samma sak för järv i Medelpad. Jag hoppas på en rejäl vinter i år med mycket snö.

Om förra vintern var negativ ur spårningssynpunkt är det mer positivt när det gäller kunskaperna om björnstammen. Det beror på de medel man fått från Naturvårdsverket för att kunna utföra en spillningsinventering.

Där samlar jägare och andra som vistas i naturen in prov på björnspillning som sedan analyseras på DNA. Helst ska man hitta minst tre prov från varje björn.

Tillsammans med vissa matematiska beräkningar ger det en mycket tydlig bild över antal djur, kön och var de håller till.

– Vi hoppas att resultatet ska komma under våren 2016. Det ger också bra underlag när det gäller tilldelningen vid björnjakten.

Under spillningsinventeringen kom det in 1 400 prov vilket anses mycket bra och dessutom tillräckligt många för att få ett statistiskt bra underlag.

Länsstyrelsens bedömning är att björnstammen har det senaste åren legat ganska stabilt runt 200 djur de senaste åren, med en avskjutning på i runda tal 20 björnar per år.

Läs mer: Målsättningen för björnstammen

Mer läsning

Annons