Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zeunerts varslar 14

/

Zeunerts i Sollefteå vill säga upp 14 personer. Ägarna Kopparbergs har beslutat att lägga ner tappningen på Sollefteåbryggeriet.
– Det är jävligt tråkigt. Men det är fortfarande bara ett förslag. Vi har förhandlingar den 31 mars, säger Peter Hellström, fackombud för Livs på arbetsplatsen.

Annons

Zeunerts ingår sedan många år i Kopparbergskoncernen, som en egen enhet. I dag finns 25 anställda på lönelistan varav 19 heltidsanställda. Nu vill Kopparbergs dra in tappningen, som är den mest personalkrävande verksamheten. Tillverkningen däremot skulle bli kvar, men de färdiga dryckerna ska transporteras ner till Kopparbergs, eller något av de andra bryggerierna i koncernen, och tappas på flaska där.

Enligt Kopparbergs vd, Peter Bronsman, är det en minskad efterfrågan på returglas som ligger bakom beslutet. Rödbackarna, alltså läskedrycker på retur, är helt på väg bort inom dagligvarubranschen.

– Jag lider med de anställda. Men vi kan inte motivera att ha tappningen kvar, säger han.

Även returglas inom blåbackssegmentet, alltså öl, går ner och i Sollefteå tappas enbart öl och läsk på returglas. Kopparbergs vill nu satsa på engångsglas i kartong och då väljer man att transportera ölen från Sollefteå för tappning på annan ort.

Beskedet kommer överraskande för personalen. Kopparbergs har de senaste åren satsat mycket på bryggeriet, enligt Bronsman närmare 16 miljoner kronor. Fasaden har snyggats till, de gamla bryggpannorna har bytts ut, lokaler har byggts om och man har satsar på en del nya maskiner.

– Det är inte länge sedan det pratades om att investera in en ny tappanläggning här i Sollefteå. Vi blev förvånade över det här beskedet, säger Peter Hellström.

Bronsman betonar att investeringarna i Sollefteå kommer att löna sig på sikt, eftersom tillverkningen är kvar. Den öl som i dag bryggs i Sollefteå kommer att fortsätta bryggas, även musten.

– Man aldrig vad som händer. Tappningen kanske kan komma tillbaka. Men vi måste följa branschen och då blir det så här, säger han.

Mellan 2009 och 2011 låg tappningen i Sollefteå nere. Men sedan kom den tillbaka. Då flyttades faktiskt en del tappning från Kopparberg upp till Sollefteå.

I det förslag som arbetsgivaren lagt blir bara nio personer kvar på Zeunerts. Sex personer som jobbar med ölbryggningen och tre personer som kör ut den.

– Vad vi kan göra i förhandlingarna är att försöka göra det så bra som möjligt. Jag ska börja läsa in mig på förslaget nu, säger Hellström.

Mer läsning

Annons