Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorbjörn Fälldin höll gränsen

/
  • Thorbjörn Fälldin på sin 80-årsdag utanför hemmet i Ås 2006.

Han bröt socialdemokratins 40-åriga regeringsinnehav och han var nära att dra Sverige in i krig för första gången sedan 1800-talets början.
Thorbjörn Fälldin satte onekligen historiska avtryck.

Annons

Thorbjörn Fälldin från Högsjö tog över som centerledare 1971 efter en annan ångermanlänning, Gunnar Hedlund från Rådom.

Resten är ett stort stycke svensk historia.

1976 ledde han tre borgerliga partier till valseger över Olof Palme och Thorbjörn Fälldin blev statsminister. Samarbetet hackade visserligen. Centerpartiet lämnade regeringen 1978, men kom tillbaka vid valet 1979 och 1981 var det i stället Moderaterna som hoppade av från trojkan.

Gården hemma i Ås, Ramvik, blev under den här perioden ett centrum för svensk politik. Några gånger i efterhand har jag själv som reporter fått tillfälle att bjudas på kaffe vid det klassiska fälldinska köksbordet.

En gång var 1999 och syftet var att intervjua den man som röstats fram av Nya Norrlands läsare som årtusendets ångermanlänning. Inte decenniets alltså och inte århundradets. Utan den person som betytt mest i Ångermanland – under tusen år.

Jag minns att Thorbjörn Fälldin var påtagligt stolt. Inte alla blir profeter på hemmaplan.

Av alla minnen som etsat sig fast under hans tid i storpolitiken råder ingen tveksam om vad som stack ut mest. Det var när U 137 gick på grund i skärgården utanför Karlskrona hösten 1981 och statsministern ringdes upp av ÖB som begärde operativ order gentemot det ryska krigsfartyg som i snabb takt närmade sig svenskt vatten.

Fälldins bevingade ord var lika korta som kärva.

– Håll gränsen! var beskedet till ÖB.

Han har många gånger efteråt berättat om sin känsla av ensamhet och utsatthet i just det ögonblicket. Sverige var på väg in i krig och det var han som tog det avgörande beslutet.

Fälldin gav oss berikande uttryck som långbänk och dagtinga. Hans intresse för dialekter väcktes i Högsjömålet som han lärde av morbröderna då han jobbade i skogen som ung.

Efter politiken erbjöds Fälldin att bli landshövding. Det blev nej tack.

– Jag har inte den läggningen och den rätta sociala kompetens som krävs med fina middagar och representationer, förklarade han i en 80-årsintervju i Tidningen Ångermanland.

Ett av Thorbjörn Fälldins särskilda skötebarn var Mittuniversitetet som har var med och byggde upp från start. Fälldinstipendium delas ut varje år och finaste lokalen i Sundsvall är Fälldinsalen. 2002 utnämndes han till hedersdoktor.

En sista strid utkämpades 2013 när Mittuniversitetet beslutade överge Härnösand som campusort. Thorbjörn Fälldin protesterade å det skarpaste och inför ett uppbåd av media på gården i Ås lämnade han tillbaka sin doktorshatt.

Ett nytt prov på känsla för hembygden gavs i september 2015. Fälldin donerade sitt privata arkiv till landsarkivet i Härnösand med ett mycket bestämt förbehåll.

– Det får under inga som helst omständigheter placeras i Stockholm, förklarade han.

På senare år har Fälldin aktat sig från dagspolitiska kommentarer. I en stor intervju med Allehanda.se i december 2015 gjorde han ett uppmärksammat undantag. Han vädjade till de svenska politiska partierna att göra upp i flyktingfrågan över blockgränserna.

– Alla måste ha förmåga att se över gärsgår'n och se vilken förfärlig tillvaro flyktingarna och de asylsökande lever under, tyckte Fälldin.

Mer läsning

Annons