Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje patient opereras inte i tid – Sundsvall sämst på att klara vårdgarantin

/
  • Ingela Pirttilä är en bekymrad tillgänglighetssamordnare på landstinget. Ur patientens synvinkel är väntetiden på operation alldeles för lång.

Nästan var tredje patient i Västernorrland får vänta längre på operation än vad lagen lovar.
Landstinget tillhör bottenligan i landet.
Sämst i länet på att uppfylla vårdgarantin är Sundsvalls sjukhus. Bäst är Sollefteå.

Annons

Den nationella vårdgarantin lovar vård inom nittio dagar i specialistsjukvården. Det finns det inget landsting som klarar fullt ut till alla.

Men det går att klara mer eller mindre bra och där landar Västernorrland i den senaste statistiken från oktober på 69 procent jämfört med rikssnittet som är 79 procent.

Det innebär att nära nog var tredje patient inte får operation eller åtgärd inom utlovad tid i Västernorrland. I reda siffror är det mer än 1000 personer som står i den kön i dag.

Läs också: Hon får ingen ögonoperation

Mer än 700 av dem väntar på länssjukhuset i Sundsvall. Där uppfylls vårdgarantin bara till 64 procent.

Örnsköldsviks sjukhus är ett litet snäpp bättre med 65 procent. Sollefteå sjukhus klarar 86 procent.

– Sammantaget över tid har vi en sjunkande bemanning och därmed färre vårdplatser. Läkarbristen gör att vi inte har tillräckligt många läkare som kan operera.

– Men varför just Sundsvall är sämst i länet har jag inget bra svar på, säger Ingela Pirttilä, tillgänglighetssamordnare på landstinget.

Personligen får hon många upprörda samtal från patienter och anhöriga. I flera fall har patienten förberetts och rullats in för operation men snabbt rullats ut igen på grund av personalbrist på obestämd tid.

Ingela Pirttilä reagerar sett ur patienternas synvinkel.

– Det är inte okej att du står i månad efter månad och väntar på en ögonoperation eller på att din höft blir mer och mer sliten.

– Vi lovar en sak och gör en annan. Den paradoxen är bekymmersam, säger hon.

Hur problemet ska lösas? Hoppets sätts till de nya länsklinikerna som ska kunna jämna ut läget mellan de tre sjukhusorterna.

– Exempelvis är nu ortopeden samlad under en hatt med verksamhet på tre platser: Sundsvall, Sollefteå och Örnsköldsvik. Med länets samlade resurser kan de ta patienter från hela länet.

– Antingen flyttar man patienterna eller, om man törs säga det, så får personalen rotera, uppger Ingela Pirttilä.

Läs också: Extramiljoner för kortare kö i cancervården

Fram till i fjol fanns en särskild kömiljard från regeringen som premierade landsting med extra pengar om väntetiderna hölls nere.

Västernorrland klarade sig hyfsat och fick runt 30 miljoner om året under perioden 2010-2012. Därefter växte köerna och sista året, 2014, blev utfallet bara 2,9 miljoner.

Om kriterierna från kömiljarden tillämpades i dag skulle landstinget inte få ut ett enda öre.

Mer läsning

Annons