Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångermanlands läkarförening håller inte med om att vården är dyrare i Sollefteå och Ö-vik

Ångermanlands läkarförening (ÅLF) håller inte med om att krisen på Sundsvalls sjukhus grundas i att verksamheterna vid Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus är för dyra.
När det gäller antal vårdplatser håller ÅLF samtidigt med om att Sundsvall är hårt drabbat.

– Sundsvall har oerhört få vårdplatser i förhållande till upptaget så man måste satsa på Sundsvall, säger Leif Ehlin, sekreterare i ÅLF.

Själv anser han att Ångermanlands och Medelpads läkarförening har en samsyn i den frågan.

– Man ska väl åtgärda problemen och problemen är att vi har ökade kostnader för riks- och regionvård och att vi har höga stafettkostnader, säger Leif Ehlin.

Grundas krisen på Sundsvalls sjukhus i att verksamheterna vid Örnsköldsviks och Sollefteå sjukhus är för dyra?

– Nej, det håller jag inte med om. Sundsvall har få vårdplatser på grund av att de har massa stängda vårdplatser, säger Leif Ehlin.

Ska man ha samma lönenivå för vårdpersonal i Medelpad och Ångermanland?

– Innan vi blev länskliniker så var det olika sjukhus och det har historiskt varit svårare att rekrytera till Sollefteå och Örnsköldsvik, säger Leif Ehlin.

Hur kan man försvara att en galloperation nästan är dubbelt så dyr i Sollefteå jämfört med Sundsvall?

– I Sollefteå går kirurgen under Allvården och har gemensam ekonomi med ortopeder och mottagningsverksamhet. Det gör att overhead-kostnaderna inte blir desamma och därför är det svårt att jämföra de här DRG-kostnaderna. Jag tror inte det här stämmer.