Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånges nior nobbar Bobergsgymnasiet

Endast var tredje elev på Minervaskolan har sökt ett program vid Bobergsgymnasiet i första hand, och det är Teknikprogrammet som är den stora förloraren. Det visar en sammanställning av årets gymnasieval.

Annons

För två år sedan ökade andelen nior vid Minervaskolan som i första hand sökte program på Bobergsgymnasiet från 38 till 50 procent, och i fjol var andelen uppe i nästan 57 procent.

En utveckling som fick ett abrupt slut när samma skola och årskurs nu har gjort det preliminära valet till läsåret 2016/2017.

LÄS MER: Så såg det ut vid gymnasievalet 2015

För från att hälften av Minervaskolans nior valt Bobergsgymnasiet i första hand så har nu endast var tredje elev lagt sitt förstahandsval där.

– Jag har inte hunnit analysera de här siffrorna än, men naturligtvis så måste vi fundera över situationen med Minervaskolan och gräva djupare i den, säger Erik Högberg, rektor på Bobergsgymnasiet.

En bidragande förklaring kan vara Teknikprogrammet som tappar stort jämfört med 2014 och 2015.

LÄS MER: Bobergsgymnasiet är ett teknikcollege (2014)

– Men jag vill inte se det här som någon trend, utan det handlar om avvikelser. För att bli en trend krävs mer än ett år, anser Erik Högberg.

Det betyder att Fränstaelevernas val numer är att betrakta som en trend, och då en riktigt positiv sådan.

Där har andelen elever som söker Bobergsgymnasiet i första hand legat stadigt kring 25 procent tre år i rad, och det är också därifrån som underlaget för samhällsvetenskapliga programmet finns.

– Det är också glädjande att naturvetenskapliga programmet lockar bra med elever för andra året i rad, säger Erik Högberg, och betonar att allt kan se annorlunda ut efter vårens omval.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ST:s nya app här, till Iphone eller till Android!