Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ånges okände VM-medaljör

Johan Mårtensson har varit en av landets främsta lerduveskyttar i över ett decennium.

Ändå har medaljerna uteblivit – därför visar han nu stolt upp sitt VM-brons från lagtävlingen.

– Många gånger har man stått på träning och undrat vad man hållit på med, säger Ångeskytten.

Det har varit mycket tävlande för 33-åringen den senaste tiden. Från Orville i Frankrike till Stavanger i Norge – från VM till NM – allt på en och en halv vecka.

När två dagar av VM i skyttegrenen Fitasc Sporting var avklarade, och lika många kvarstod, låg Sverige i ledning. Tävlingen hade redan kantats av dåligt väder med ösregn och kraftig blåst – men dag tre skulle bli ännu värre.

– Det blåste en del på morgonen, men på eftermiddagen när det var vår tur att skjuta, då kom regnet, säger Mårtensson och fortsätter:

– Det var förjävliga förhållanden rent ut sagt. Det var sådant väder som man inte ens skulle gå ut i. Då tyckte man att det var orättvist.

De svenska herrarnas resultat blev lidande av de svåra förhållandena.

– Med tanke på vädret var det hyfsat, men inget som hör hemma i ett VM.

Snuvade favoriten på bronset

Under sista tävlingsdagen låg USA i ledning, men svenskarnas avslutning var världsklass.

Mårtensson och kompani knep bronset, men det var på håret. Med totalt 727 poäng hade man endast en duva till godo mot amerikanerna, som hamnade på fjärde plats. Medaljen var ett svenskt seniorlags första i ett VM.

– Den känslan är svårslagen. Det var riktigt nervöst när de räknade ihop USA:s poäng.

Guldet gick till Spanien på 736 poäng, Italien blev knapp tvåa med sina 733. De tre förhandsfavoriterna – USA, England och Frankrike – blev samtliga utan medalj.

– Det var nog oväntat att vi tre skulle ta pallplatserna, vi var väldiga uppstickare, säger Johan.

Vad hade ni för förväntningar?

– Jag kan inte svara för de andra men jag tyckte att vi hade ett jäkla bra lag och goda chanser i lagtävlingen. Kul att det funkade så bra.

Missräkning i NM

Med framgången i ryggen ställde han upp i Nordiska Mästerskapen full av självförtroende förra helgen. Mårtensson gick för medalj, men slutade till sist på sjunde plats med en 89,5-procentig träffsäkerhet.

– Jag var helt inställd på en pallplats. Det kom mycket långdistansduvor, och det brukar vara mitt säkra kort, nu vet jag inte vad som hände. Jag hade ingen bra känsla, säger han.

I mitten av augusti väntar SM i Engelsk Sporting i Liatorp. De fem bäst placerade får automatiskt en landslagsplats.

– Just nu ligger jag fyra. Det måste hända något speciellt för att jag ska tappa den.