Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ängsligt och utan hjärta

Dagen efter raset mot Tyskland fick handbollslandslaget ledigt.
En promenad på stan behövdes för att skingra alla tankar som snurrade runt efter förlusten.
– Det var tydligt att det satt i huvudet, säger lagkaptenen Tina Flognman.

Vad det var som hände kan varken hon eller förbundskaptenen Ulf Schefvert förklara. Inte på någon position höll Sverige sin standard från de tidigare EM-matcherna. Det var trögt, ängsligt och utan hjärta.

Bänkad satt Tina Flognman vid sidan av planen och led.

– Det som kändes mest tungt var sättet vi förlorade på. Vi måste gå in i oss själva nu allihop och verkligen hitta tillbaka till den känslan vi hade i gruppspelet och jobba vidare efter det, säger hon.

Inför EM i Sverige 2006 hade landslaget som målsättning att gå vidare från gruppspelet. Det fixade man och blev till slut sexa, den bästa placering ett svenskt damlandslag fått i en mästerskapsturnering.

I OS satsade man på att ta sig till kvartsfinal. Det gick också bra.

Nu spändes bågen ytterligare ett snäpp. Sverige skulle spela semifinal.

TT: Är det den pressen ni inte klarat av?

– Nja, det har inte känts så. Målet kändes realistiskt och vi har faktiskt fortfarande chansen, även om den är minimal. Stämningen i truppen har också varit bra. Däremot har vi underpresterat, det är ingenting att hymla om. Vi har inte kommit upp i den standard som krävs, säger Tina Flognman.

Sveriges lagkapten besitter mycket av det som saknades på planen i matchen mot Tyskland. Hon är en kämpe som inte ger sig, men fick den här gången minst speltid av alla.

Det vill hon inte kommentera.

– Nej, men om jag fått välja hade jag förstås spelat 60 minuter, så är det bara. Det är mitt sätt att bidra och ge energi till laget, säger hon.

Även om det varit svårt att släppa tankarna på debaclet i Tysklandsmatchen gäller det nu att snabbt försöka ladda om. Teoretiskt sett kan laget med två segrar ta sig till semifinal, även om det då också krävs att Ryssland ska förlora båda sina resterande matcher. Något sådant händer bara inte.

Däremot har Sverige fortfarande en god chans att bli femma, i så fall slår man sjätteplatsen från Sverige-EM.

Och onsdagens match mot hemmanationen Makedonien inför 6 000 fanatiska hemmasupportrar blir garanterat en upplevelse för livet.

– Det blir ju speciellt, man kan inte prata med varandra utan får använda tecken. Men man får bara njuta, det blir fantastiskt. Så skulle man vilja ha det i varje match och jag tror att vi kommer att vara superladdade. Efter Tysklandsmatchen ville man bara spela direkt igen, säger Tina Flognman.