Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anhöriga: Politikerna måste förstärka personalstyrkan i äldrevården – så att de boende får ett mer värdigt liv

Till de förtroendevalda i Sundsvalls kommun.

Med anledning av flera insändare gällande situationen på våra äldreboenden i kommunen känner vi som anhöriga att vi vill göra vår röst hörd.

Den 3 oktober 2016 flyttade vår anhörig in på ett demensboende i kommunen och vi har bara gott att säga om boendet. Personalen är fantastisk och gör ett otroligt jobb. Det är en lugn och fin atmosfär och både maken och vi anhöriga blir alltid fint och respektfullt bemötta. De ställer alltid upp och gör det lilla extra och de har en sådan omsorg om både de boende och oss anhöriga.

Läs även: Sjuksköterskor: Kaos i Sundsvalls äldrevård – nu orkar vi inte längre

Men trots att de gör ett fantastiskt jobb förstår vi att det sliter på dem när personaltätheten sänks, när det inte finns vikarier och när de får jobba mer än de ska för att omvårdnaden ska fungera.

Alla kunder har en genomförandeplan som visar på vad de är beviljade hjälp med, men när tid och resurser inte räcker till hinner personalen ibland bara med det mest väsentligaste som personlig hygien och måltider.

Läs även: Fundera noga över ditt yrkesval – du värdesätts inte i äldreomsorgen

Många dementa har en också god fysik och skulle må bra av fysisk aktivitet, vilket i sin tur skulle kunna ge andra positiva effekter på både det fysiska och psykiska välbefinnandet.

Det man som anhörig önskar är att tiden skulle räcka till för mer än bara det allra viktigaste, till exempel promenader och andra, för dementa, passande aktiviteter som berikar deras vardag men det räcker varken personalen eller deras tid till för.

Läs även: Vårdpersonal: Ledsen, stressad och förtvivlad – dags att Sundsvalls kommun vaknar

Sundsvalls kommun har tagit beslutet att arbeta i det nationella kvalitetsregistret BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom), för att skapa bästa möjliga miljö och tillvara för den demenssjuke.

Detta fungerar långt ifrån optimalt då personalen inte bereds möjlighet och tid att arbeta med registret i den utsträckning det var tänkt. Eventuella åtgärder som registret påvisar kan inte följas upp då personaltätheten minskas och vikarier täcker ordinarie personals frånvaro vid sjukdom.

Det är även svårt att få vikarier som täcker upp för ordinarie personal, vilket inte är så konstigt då arbetet är stressande och många känner en otillfredsställelse när de går från jobbet.

Läs även: Vårdpersonal larmar: "För låg bemanning – vi bryter mot lagen varje dag"

Detta är oroväckande och något som bör tas på allvar, för vad kommer att hända med vår äldrevård i framtiden om ingen vill arbeta där? Personalen på det boende där vår anhörige bor är ytterst kompetent och kunnig och att arbeta med demenssjuka kräver både adekvat utbildning och lämplighet.

Om vi ska få ungdomar att utbilda sig inom detta område måste vi höja statusen på arbeten inom omsorgen och ge vårdpersonalen det erkännande de förtjänar, vi måste göra arbetet inom vården mer attraktivt så att man som personal känner att man gör ett viktigt jobb och inte är utbytbar.

Läs även: Anhöriga: Prioritera äldrevården – och personalen

Att flytta till ett boende vilket det än må vara är inte lätt, varken för de boende eller för de anhöriga, men när det inte går att bo kvar hemma längre så finns det inget val. Som boende betalar man en relativt hög hyra och omvårdnadsavgift och för denna kostnad ska det beredas ett mer värdigt liv på våra äldreboenden.

Anhöriga

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel