Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Animalisk kost är bäst

Replik på Jonas Paulssons inlägg "Vegosatsning inget att oroa sig för", ST 23 juni.

Veganmat är mer näringsfattig än animalisk mat. En kost där man måste tillföra vitamintillskott säger sig själv att den inte är artenlig. Människan har under hela sin utveckling ätit djur, och vår ämnesomsättning baseras på animalisk kost för bästa näringstillförsel.

Det nödvändiga långkedjiga omega-3-fettet får vi inte tillräckligt av om vi äter enbart veganmat. Vi behöver dessutom fett från fisk och/eller gräsbetande djur. De gräsbetande djuren har enzym som kan förlänga korta omega-3 till de längre kedjor vi behöver. Brist på långkedjigt omega-3 ger ökad risk för inflammation, blodproppsbildning och cancer. Om Livsmedelsverket inte har insett detta så är de felinformerade.

Livsmedelsverket varnar för naturligt mättat fett från animalisk kost. Där är de också felinformerade. Uppfattningen att naturligt mättat fett är farligt för hälsan är absurd, eftersom detta fett ingår i vår ursprungliga föda. När människorna åt enbart naturlig mat, och inte industriprocessad, fanns inte de moderna folksjukdomarna.

Myten om det naturliga mättade fettets farlighet konstruerades i USA på 50-talet. Det var den bombastiske Ancel Keys som trumpetade det mättade fettets farlighet. Han lyckades övertyga media och politikerna och till sist även vetenskapsmännen. De som inte höll med blev marginaliserade och utmanövrerade. Senare tids forskningsredovisningar visar att animaliskt mättat fett snarare är bra för hälsan än tvärtom.

Omättat fett i överskott oxiderar, vilket är inflammationsframkallande hos människan, och ökar risken för inflammationer, infektioner, blodproppar och cancer.

Grönsaker och frukt ingick inte i våra förfäders kost annat än under säsong. Det var näringsfattigt spannmål som var deras stapelvara under resten av året, förutom den animaliska maten.

De befolkningsundersökningar som visar att vegetarianer är friskare än animalieätare är snedvridna eftersom vegetarianer oftare är hälsomedvetna och låter bli att röka och äta socker och annan skräpmat. Det finns inte belagt att animalieätare som gör sammalunda är sjukare. Inte många har brytt sig om att göra sådana studier, och när de är gjorda är det inte många som bryr sig om resultaten.

Beträffande miljön så utarmar spannmålsodling jorden och näringsämnen flödar ut i vattendragen. Djurbete förbättrar i stället humuslagret. Betande djur ska förstås äta gräs och hö, och inte kraftfoder. Deras urin och avföring tillför näring till jorden. Odling av kraftfoder utarmar jorden.

Annika Dahlqvist

Läkare, LCHF-förespråkare, författare och bloggare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel