Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita Östberg: En fråga om rättigheter

MOHAMMAD stod det vackert inskuret i smala linjer på den våta, lilla sandstranden vid havet.

Det är en plats jag gärna själv söker mig till, och jag blev glad över att den hittats av en som är på flykt undan krig och förföljelse. Som stannade en stund vid den vackra viken. Skrev sitt namn i sanden, kanske kände stillheten och njöt en stund av den. Precis som jag gör.

För vi är ju inte så olika.

Skillnaderna handlar om vilka rättigheter gentemot andra människor vissa anser sig ha. Några tycker sig ha rätten att döda den som inte delar deras tro och värderingar. Andra att de har rätt att bränna ner hus där flyktingar ska bo för att de inte gillar att deras fastigheter sjunker i värde eller tycker att det är allmänt obehagligt att ha flyktingar i närheten.

Men merparten av mänskligheten är vanliga och relativt goda individer. Som blir lite gladare av att mötas av ett leende, se det som är vackert, vara nära människor som betyder mycket.

Flyktingarna är inte annorlunda. Men de har varit med om händelser som kan vara svåra att bearbeta. De möts inte heller alltid av leenden och många har långt till de människor de älskar.

Och det är inte bra att placera människor på avlägsna platser, tränga in fler än det finns plats för och lämnar utan något att syssla med. Motsättningarna ökar och det blir bråk. Men det är inte flyktingarnas fel. Det beror på den frustrerande situationen.

Så fort något negativt händer på ett flyktingboende blåser främlingsfientliga grupper upp det, grupper som tycker att de har större rättigheter än vad andra har.

Om de kunde förmå sig att känna hur det är att leva med alldeles för mycket tid att längta, sakna och minnas kanske de skulle behärska sig.

Jag hoppas att förhållandena ska bli bättre.

Flyktingarna är värda att finna ro någonstans. Den rättigheten borde alla ha.