Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anita vann årets poesitävling i länet

Årets poesifestival i Härnösand pågår som bäst under veckan.
I måndags vann Anita Jacobson från Stöde för andra gången den årliga Poetry slam-tävlingen. Och hon för sin del tänker inte missa att höra barnboksikonen Lennart Hellsing, som gästar poesiveckan på lördag.

Annons

För två år sedan vann Anita Jacobson festivalens poetry slam-tävling och i år gjorde hon det igen. Enligt henne själv mot oddsen.

– Jag fick börja och det är inte bra. Dessutom brände jag av min bästa dikt först och det är inte bra eftersom juryn tenderar att bli mer frikostig med poäng senare i tävlingen. Men jag fick många poäng på den och det hela gick ju bra, säger hon.

Hennes bästa dikt heter "Min man vet inte om att jag är här" och är en klassisk estradpoesidikt. På grund av att tävlingen hölls en måndag var dock inte anstormningen så stor av varken poeter eller publik.

– Vi var fyra poeter. Det var trevligt men det är förstås ännu roligare när det är mycket folk som tävlar och även lyssnar. Tävlingen bygger ju på publikmedverkan, säger Anita Jacobson.

Efter några tävlingar, bland annat SM, har hon lärt sig mycket av den taktik som poetry slam bygger på. Men egentligen är hon inte så förtjust i tävlingsformen. Den befrämjar den slagkraftiga, roliga poesin medan den mer finstämda och berörande inte hävdar sig lika bra.

– Samtidigt är det en rolig grej och det är bra att poesin får uppmärksamhet, säger hon.

Stödes tävlingspoet kommer att medverka ytterligare en gång under veckan: på Matfors bibliotek i dag 15.00, då det hålls Afternoon tea och poesi. Anita Jacobson bidrar med estradpoesi och Helmie Bergström med haikudikter, och de tedrickande kan också prova att skriva själva.

I övrigt inleds i dag också årets festivalnyhet: att poeter besöker gymnasieskolor i länet och håller verkstad med blivande unga poeter. Till Sundsvall och Ånge kommer Daniel Boyacioglu, som direkt efteråt ska till Stockholm för att se premiären på sin nyskrivna opera. Till Timrå kommer Tom Malmqvist, som passande nog har ett förflutet som hockeyspelare. Ida Linde, Jenny Wrangborg och Anna Hallberg tar sig an andra delar av länet.

På lördag hålls stor poesifinal med bland annat dikter av Ludvig Nordström och kafé med öppen scen. Till kvällens program kommer dels redan nämnda poeter, dels bland andra Lennart Hellsing, vars ordlekar och språkglädje för barn får blomstra i både ord och musik.

– Honom vill jag inte missa. Hans böcker är poesi fast man inte tänker på det. Det är ett fint sätt att förmedla poesi till barn, säger Anita Jacobson.