Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anki toppar Bergsåkers liga för amatörtränare – nu hoppas hon på ny storvinst

Hon kliver upp kvart över tre varje morgon för att hinna med sysslorna i stallet innan hon börjar jobba.
Men så har det också gett resultat.
Med 329 000 kronor i insprungna pengar, är Ann-Chatrine Svensson årets hittills mest framgångsrika amatörtränare på Bergsåker.

Hon var bara 13 år när hon började intressera sig för trav, och hon fick sin första travhäst av pappa något år senare.

– Och på den vägen är det. Har man en gång blivit riktigt biten så kan man inte tänka sig ett liv utan hästar, säger Ann-Chatrine, eller Anki som hon kallas.

Läs också: Svante Båths sköna skrällseger i Kriteriet

I dag har hon tre tävlingshästar i träning; Julia Kaulitz, 6 år och Lolita R.S, 5 år som hon leasar och Candy R.S., 6 år, som hon äger själv.

– Julia har gått allra bäst. Hon har tagit fem segrar i år, och satte nyligen banrekord för äldre ston på Umåker, när hon vann ett medeldistanslopp på 13,4 från elfte spår. Hon är den bästa häst jag någonsin tränat, och hon gjorde ett otroligt lopp i Umeå, säger Anki.

Det är ingen lätt häst att träna.

– Hon är otroligt stressad, och man måste vara lugn när man hanterar henne. Hon har ett stort behov av rutiner och kontinuitet.

Läs också: Han förutspås bli Bergsåkers nästa stjärntränare

Candy S.R. fick hon till skänks.

– Det är en riktig solskenshistoria. Hon var i träning hos en stortränare i södra Sverige, men efter att hon vid två tillfällen sparkat ut tränaren ur sulkyn fick hon ryktet att vara folkelak och riskerade att avlivas, berättar Anki.

Men hästens dåvarande ägare ville ge hästen en chans, och Anki och hennes särbo Fredrik Wikberg fick ta över henne gratis.

– Jag började träna henne, och när hon gjorde sitt första lopp i min regi på Östersund i januari förra året vann hon. Det var en otroligt skön känsla. Candy gillar visserligen inte andra hästar, men hon är hur snäll som helst mot människor, säger Anki.

– När jag ska ta ut henne på morgnarna lägger hon ner huvudet på golvet så att jag kan klia henne i öronen, medan hon knyter upp mina skosnören och stjäl morötter ur mina fickor, inflikar Fredrik Wikberg.

Lolita R.S. kom till Anki förra året, och vann sitt första lopp i Ankis regi dagen före julafton 2015.

– Sedan vann hon ytterligare ett lopp på Hoting i somras, men drabbades sedan av en hovspricka och har fått vila. Nu tränar vi så sakteliga igen, och jag hoppas att hon snart blir klar för att tävla igen, säger Anki.

Läs också: Bergsåkerstränaren tar hem Ariel Boko – utan att tjäna ett öre på det

Sammanlagt har Ankis hästar sprungit in 329 000 kronor.

– Och nu hoppas vi på mer. Loppet som Julia vann på nytt banrekord i Umeå var ett uttagningslopp till Umia-mästaren, där förstapriset är 100 000 kronor, berättar Anki.

Oberoende av motståndet, tror både Fredrik och Anki på bra chans:

– Julia låg bland de sista när det var ett varv kvar av uttagningsloppet. Då vek kusken Jimmy Andersson ut i tredje spår, svepte förbi hela fältet och vann. Hon är definitivt i så bra form att hon kan vinna i kväll igen.