Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anklagar SCA för bristande miljöhänsyn

Föreningen Skydda Skogen är kritiska till att Världsnaturfonden (WWF) gett SCA högsta betyg för miljöhänsyn vid tillverkning av tidningspapper. De menar att SCA kontinuerligt bryter mot miljöcertifieringen FSC genom att avverka skogar med höga naturvärden.

Enligt föreningen Skydda Skogen finns det en omfattande dokumentation om hur SCA-bruit mot miljöcertifieringen. De hävdar att SCA ogillar allt som begränsar bolagets möjligheter att ta ut säljbart virke, om det så är naturvärden, häckande fåglar eller renskötsel.

Som ett exempel nämner de Kälenskogen, en naturskogsrest på cirka 100 hektar nära kusten vid länsgränsen mellan Västerbotten och Norrbotten. Kälenskogen håller höga naturvärden och merparten av skogen är klassad som nyckebiotoper. SCA har meddelat att de avser att avverka skogen efter den 1 augusti 2011.

– Om SCA ska ha en rimlig chans att förbättra sitt skamfilade rykte som miljömarodörer måste de ta sitt ansvar och omgående häva avverkningsbeslutet för Kälenskogen, säger Viktor Säfve ordförande i Skydda Skogen.