Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anlagd brand i Vibackeskolan på Alnö – räddningstjänsten: "Det är ett stort problem"

SOS larmades om en brand i Vibackeskolan på Alnö, i Sundsvall, på måndagsmorgonen. Någon eller några elever tros ha anlagt branden, som uppstod i en papperskorg. Räddningstjänsten menar att just anlagda bränder på skolor är ett stort problem och kommer därför att hålla konsekvenssamtal med klasserna på skolan till följd av händelsen.

TV: Rektorn på Vibackeskolan berättar om evakueringen: "Kraftig rökutveckling"

Larmet kom klockan 8.23 på måndagsmorgonen. Branden uppstod i en av skolans papperskorgar och räddningstjänsten tror att npgon eller några elever tänt eld på den eller något föremål i den med vilje.

När räddningstjänsten kom fram hade branden redan brunnit ut eller släckts.

– När vi kom fram blev vår uppgift att vädra ur rök ur skolan, säger Thomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Han berättar att någon personal från räddningstjänsten kommer att hålla samtal med samtliga klasser på skolan för att prata om konsekvenserna med anlagda skolbränder. Dels vad det innebär för onödiga resurser för räddningstjänsten, hur illa det kan gå om bränderna sprider sig från papperskorgarna till övriga delar av skolan och dels vilka konsekvenser det kan få för eleverna som begår brotten.

– Vi kommer att skicka någon från oss som kommer åka ut så snart som möjligt. Vi har särskilda personer hos oss som kontinuerligt gör sådant vid sådana här händeslser. Det är ju i alla fall ett tillbud och det är ett stort problem med sådana här tillbud, säger Thomas Åslin.

Han berättar vidare att det historiskt sett är ett större problem med anlagda skolbränder.

– Det har varit så under många år och vi försöker få bukt med det, säger han.

Artikeln kan komma att uppdateras.