Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäl dåliga vägar på webben

Vi moderater anser att våra vägars undermåliga underhåll är ett stort problem. Därför avsatte vi extra medel för vägunderhåll i vår budget. Vi har även budgeterat för enkel och tillgänglig, webbaserad metod, där Sundsvallsborna enkelt själva kan anmäla vägrelaterade problem, samt lägga upp bild.

Sundsvalls kommun har i dag minst två olika databaserade system, ett som heter "DeDu" (WSP), som hittas på kommunens hemsida. Här gör systemet skillnad på kommunala vägar, samt på Trafikverkets vägar, vilket är ett problem för medborgaren, som bara vill få ett problem åtgärdat, oavsett väghållare. Kopplat till denna tjänst finns möjlighet till en mobil-app, men den är inte aktualiserad, vilket är en stor brist.

Läs också: Nya mätningar av vägarnas skick i länet: "Politikerna måste kunna skrika bättre"

Sundsvalls kommun har också ytterligare en webbaserad sida, som heter "Fixa min gata". Jag har själv hittat den nyligen, den finns inte under Sundsvalls kommuns hemsida, men uppenbarligen så är det någon tjänsteman inom kommunen som jobbar med den. Det som är det optimala med denna sida, är att den är helt offentlig, det vill säga att, alla som går in på sidan kan se anmälda vägproblem, samt en kolumn för "åtgärd utförd". "Fixa min gata" har också möjlighet till mobil-app.

Uppenbarligen känner vissa medborgare till denna sida, eftersom det inrapporteras problem på den. Hur sidan regleras, finns i dagsläget inget svar på. Skillnaden på "Fixa min gata" och "DeDu", är att på "Fixa min gata" kan medborgare rapportera alla vägrelaterade problem, på sidan "DeDu", finns bara de kommunala väghållaransvaren som möjliga val.

Som ett tredje alternativ, vilket jag upplever nu är känt för de flesta Sundsvallsbor, är sidan "Synpunkt Sundsvall", och där i princip alla problem kan inrapporteras. Här är det också säkerställt att svar till medborgare ska utverkas inom en viss tid.

Vi moderater fortsätter jobba för er Sundsvallsbor, och påverkar allt vi kan för att ni ska ha möjligheter att vara med och påverka, såväl i stora perspektiv, som exempelvis ombyggnaden av "gamla E4"/väg 562, eller när det gäller ombyggnad av Stora torget, men även när det gäller potthål i er gata, klotter, eller trasig gatubelysning.

Gunilla Molin (M)

Gruppledare stadsbyggnadsnämnden Sundsvalls kommun

Läs också:

Lutande gravsten på kyrkogård beror på misskött granhäck – vi är besvikna på hur det hanterats

Rökare: Vill hålla rent på gator och torg – men var ska jag slänga fimpen?

Skyll inte på den fina E14 – bilförarna måste följa trafikreglerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel