Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Almroth

utsedd till Årets trubadur av Taubesällskapet Nordosten

Hur många har fått utmärkelsen?

– Tre med mig. Föreningen är ganska ny.

I motiveringen nämns bland annat din breda musikalitet, ditt svängiga kontrabasspel och din smittande entusiasm och spelglädje. Vilket tycker du stämmer bäst på dig?

– Spelglädjen, absolut. Jag är medlem i sällskapet och vi har ett gäng som gör småspelningar på äldreboenden, församlingshem och hembygdsgårdar, till exempel. Vi spelar mycket Taube men också andra visor, och en del spelmansmusik; inte den traditionella med polskor utan mer åt gamtjohållet.

Du är också med i Idas Tofflor. Vad är det?

– Ett yngre gäng, också hopplockat. Vi säger att vi spelar "folkrock och visröj" och det är också gamtjo och visor, som Euskefeurat, Allan Edwall och Taube, som vi svänger till.

Varför ägnar du dig åt just visor?

– Det finns så mycket bra, som förtjänar att leva vidare. Dan Andersson till exempel är en fantastisk poet - någon benämnde den "ädel folklighet"; det är inte högtravande men ändå kvalitet. Orden är fantastiska och jag vill få fram dem, men kan inte stå och läsa dikter. Men med musik till går det rakt in.

Vilken är din favorit-Taube?

– Oj, det finns många. Men om jag sjunger blir det gärna Fragancia; om jag spelar är Ingrid Dardels polska trevlig.