Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Book diskas från Melodifestivalen

Anna Book diskas från Melodifestivalen som sätter i gång till helgen. Låten "Himmel för två” som är skriven av Gävletrion Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg samt Camilla Läckberg – och har redan tävlat och sänts i samband med en melodifestivaluttagning.

Läs mer: Återigen firar låtskrivartrion Mellouttagningen

Att låten, med annan text, fanns publicerad på nätet från Melodifestivalen 2014 fick Melodifestivalens Christer Björkman veta vid 18-tiden på torsdagskvällen. Då tävlade artisten Felicia Dunaf med låten Taking Care of a broken heart, identisk med Anna Books låt, förutom att texten är på engelska.

Två timmar senare, 20.15, meddelade han på en direktsänd presskonferens att låten diskvalificerad eftersom ett villkor är att låtarna inte getts ut tidigare.

– Offentliggörandeprincipen är en av de viktigaste principer vi har, sa Christer Björkman när han meddelade att Gävletrions bidrag diskats.

Läs mer: Anna Book varnar för "känslobomb"

Läs mer: Camilla Läckberg och Anna Book nya schlagerduon

Att det hela uppdagas först nu förklarar han, efter att ha pratat med Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, beror på att de trott att låten inte publicerats. De trodde att den inte hade gått vidare för att delta i tävlingen.

– I deras värld har den inte varit förbrukad, säger Christer Björkman.

Han jämförde med att inte ha tagits ut till någon av delfinalerna i Sverige.

– Skillnaden är att det här tv-bolaget la ut den på nätet.

Låten finns sedan dess publicerad på bland annat det moldaviska tv-bolagets hemsida.

Anna Book har erbjudits att framföra bidraget utom tävlan, men har inte bestämt sig.

– Hon är helt förkrossad, säger Christer Björkman.

På frågan vad SVT har för ansvar för att kontrollera att bidrag inte varit offentliga svarar Christer Björkman att upphovspersonerna får intyga det skriftligt. I det här fallet har de skrivit på i god tro säger han.

– Upphovsmännen har inte haft några onda avsikter, de har trott att låten inte har varit med.

Tidningen har förgäves sökt Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg.

Läs mer: Låtskrivaren Kempe lovar att skriva nytt till Anna Book