Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna från Sundsvall gör podcast om livet på Balkan: "Har pratat om könsroller"

Anna Berglind från Sundsvall är i Kosovo där hon bland annat gör en podcast om livet på Balkan.
– Vi vill sprida kunskap om situationen och livet i Europas bortglömda hörn, säger hon.

Fyra månader i Kosovo – så ser våren ut för Sundsvallstjejen Anna Berglind som befinner sig i huvudstaden Pristina för praktik. Till vardags studerar hon europavetenskap och statsvetenskap på Göteborgs Universitet och i december blev hon erbjuden en praktikplats via Olof Palme International Center och ABF.

– Jag blev extremt glad! Att kunna kombinera mina studier med teater och demokratifrågor här i Kosovo var något jag bara kunnat drömma om innan och Kosovo är en spännande stat under utveckling.

Vad gör du om dagarna?

– Här i Kosovo så praktiserar jag på en teaterorganisation som verkar i civilsamhället i Kosovo. Teater är ett bra demokratiskt verktyg för att förena människor från olika länder. Just nu arbetar jag på en rapport om hur kvinnor drabbas av korruption i Kosovo som de kommer att skriva en pjäs om för att konkret belysa problemen.

Utöver praktiken på teaterorganisationen gör Anna också podcasten "Balkanpodden" tillsammans med en annan praktikant som är stationerad i Albanien.

– Meningen med podcasten är att nå ut till svensktalande personer om vad som händer i västra Balkan, ett område som ligger i skuggan av EU på flera sätt. Hittills har vi pratat om könsroller här i Albanien och Kosovo, hur artighet skiljer sig från Sverige och vad status innebär i Västra Balkan.

Anna kom till Pristina i början av februari och kommer att stanna till början av juni och när hon jämför staden med hemstaden Sundsvall finns både likheter och skillnader.

– Mitt första intryck av Pristina var att jag kände mig hemma. Pristina är en stad med ungefär 200 000 invånare, vilket inte gör den helt olik Sundsvall med sina 100 000 invånare. En stor skillnad från Sundsvall är åldern på byggnaderna. I Kosovo förstördes många av de äldre byggnaderna under kriget. Stadskärnan i Pristina med sina 1980-talsbyggnader ger en tydlig känsla av det jugoslaviska styret som rådde här.