Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna fyller 50 år med stor glädje

Anna Beckman tar klivet över 50-årsstrecket med stor glädje. Efter att ha behandlats för bröstcancer har hon ingen åldersnoja.
– Alternativet, att inte fylla 50 år, är så mycket sämre, säger Anna Beckman.

En del kallar det ett elände och vill helst glömma att de fyller 50. Men Anna Beckman ser fram emot att få fira sin 50-årsdag.

– Jag tycker verkligen att det är värt att fira, säger Anna.

För sex år sedan fick hon diagnosen bröstcancer. Hon opererades, strålades och fick cellgifter. Under drygt ett år var hon borta från sitt jobb som överläkare vid Sundsvalls sjukhus.

– Vi är många som får gå igenom det, och oftast går det bra, säger Anna.

Upplevelsen har förändrat hennes inställning till livet.

– Det är speciellt med en livshotande sjukdom, även om man har goda utsikter att botas. För en del personer leder det till att man börjar tänka i nya banor över tillvaron, säger Anna.

Barnen var små när Anna blev sjuk. Yngste sonen skulle just fylla fem år.

– När framtiden kändes oviss blev det väldigt viktigt för mig att fokusera på att vara med barnen här och nu, och att inte tänka för mycket på vad som hänt eller framtiden. Det är en positiv erfarenhet som lärt mig att vara närvarande i nuet på ett annat sätt än tidigare, säger Anna.

Hon har också slutat att skjuta saker på framtiden. Därför började firandet egentligen redan i fjol, då Anna reste till Seattle och Hawaii med maken, barnen och sin mamma. Under uppväxten bodde Anna på Hawaii en period, då hennes pappa jobbade där, och nu ville hon visa ön för sina barn.

En resa till ishotellet i Jukkasjärvi i februari tillsammans med hennes mor, som firade sin 80-årsdag samtidigt, ingick också i 50-årsfirandet. Och nu när födelsedagen infaller på riktigt firar hon i dagarna tre.

I morgon torsdag blir det kalas med arbetskamrater och på lördag öppet hus för grannar och vänner. I dag på själva födelsedagen går Anna på julkonsert och hör sonen Nils spela saxofon.

– Det blir min bästa födelsedagspresent, säger Anna och ler.

I dag är Anna friskförklarad efter fem års kontroller. Två saker har haft stor betydelse för att hon mår så bra som hon gör i dag, förutom allt stöd hon känt från familj och vänner.

– Det första är att jag fick möjlighet att delta som patient i ett forskningsprojekt om bildterapi vid bröstcancer under tiden jag behandlades i Umeå. Det var fantastiskt roligt och jag tror att jag har mått väldigt bra av det. Det andra är att jag började träna yoga ett år efter sjukdomsbeskedet. Jag tränar en mjuk yogaform, kundaliniyoga, som passar alla.

Nu försöker Anna ta till vara på livet så mycket hon kan med sin familj. Åka skidor, bada och resa är några av deras intressen. Anna läser också mycket böcker. Favoritförfattaren just nu är Alexander McCall Smith, som skrivit böcker som Damernas detektivbyrå och Filosofiska söndagsklubben.

– Han har en varm ton i sina böcker och är väldigt humoristisk. Jag rekommenderar honom till alla som vill bli glada, säger Anna.