Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Karin Kammerling och maken Jesper byggde själva drömhuset med sju meters takhöjd

De avverkade skogen själva – mitt under OS-uppladdningen.
Nu står simstjärnan Anna-Karin Kammerling och maken Jesper Åhlins egenbyggda drömhus på Alnö färdigt. Med timrade takbjälkar, murad spis och makalös rymd.

TV: Här öppnar familjen dubbeldörrarna till sitt fantastiska hem.

Husdrömmen började redan för nio år sedan när Anna-Karin och Jesper började tänka på att bilda familj.

– Vi tittade på alla möjliga annonser men hittade inget hus som vi fastande för, säger Anna-Karin.

Hon stod inför finalen av sin karriär – OS i Peking 2008 – och paret hittade samtidigt drömtomten i Ankarsvik på Alnö med bara 200 meter ner till havet.

Då var den helt igenväxt med skog.

– Vi gallrade och högg ner skogen själva, Anna-Karin och jag. Det var en bra uppladdning inför OS, säger Jesper och skrattar.

Läs också: Yvonne inreder hela huset med 50-tal: "Köpte massor för inga pengar alls"

Själva husbygget började några år senare. Paret har ritat allt själva och Jesper, som är snickare, har gjort det mesta på huset.

– Tomten styrde hur huset skulle se ut. Den är avlång och ganska smal och vi ville att kök och vardagsrum skulle ligga mot havet, säger Anna-Karin.

Hade ni något "måste" som ni absolut inte ville tumma på?

– Takhöjden ville vi ha. Och en rustik känsla, säger Anna-Karin.

Och takhöjden är verkligen iögonfallande. Hela huset är på 300 kvadratmeter och i den stora kök- och vardagsrumsdelen är det nästan sju meter till nock.

Takbjälkarna med infällda spottar har Jesper själv huggit till och fräst ihop av ytterpanelen till huset.

– Jag gillar rymden och ljussättningen. Jag har fått en hel del idéer från min farbror som också är byggare, säger Jesper.

– Han har en unik känsla för detaljer som inte jag har, säger Anna-Karin.

Läs också: Sandra köpte missionshuset i Kovland – nu är det inrett med julkänsla: "Jag blir förälskad i gamla hus"

Även om Jesper har stått för det mesta av jobbet har även Anna-Karin varit delaktig i hela processen. Numera är de en trebarnsfamilj med minstingen Sally, snart två år, Morris, fem, och Milton, sex år.

– Barnen är det bästa man har. Men det som är tuffast när man har barn och ett husprojekt är att man ska göra allt på samma gång. Det blir tyvärr så att en tar hand om barn och en som sköter hela bygget, säger Anna-Karin.

Under den mest hektiska perioden skötte Jesper jobbet som snickare, byggde hus på fritiden och var dessutom fystränare inom simning och hockey.

Anna-Karin, som slutade med simningen efter OS 2008, jobbar numera som affärsutvecklare för gallerior hos fastighetsbolaget Castellum och är även expertkommentator för radiosporten.

– Det är jätteroligt att vara på mästerskapen och följa simningen på nära håll. Det är en förmån, säger hon.

Man skulle kunna tro att de träffades genom simningen. Men det var faktiskt tack vare deras respektive motorintresse som de träffades första gången.

– Anna-Karin skulle köpa en ny motorcykel och var i en mc-butik med sin tränare Hasse Bergqvist, som jag känner sedan tidigare.

– Jesper var där och sålde in både sig själv och hojen, säger Anna-Karin.

Men mc-intresset har fått stå tillbaka de senaste åren – till förmån för husbygge och familjeliv. Med många smarta lösningar har familjen kunnat bygga precis det hus de själva önskat sig.

Jesper är en detaljernas man och har stenkoll på byggkostnaderna.

– Man kan göra mycket för lite pengar, bara man är lite om sig och kring sig, säger han.

– Han är sjukt noggrann. Och jag är otålig och vill att allt ska bli klart snabbt, säger Anna-Karin.

En av de mer tidskrävande delarna är den annorlunda trapplösningen i kök- och vardagsrumsdelen. Den maffiga kaminen är inmurad i trappan och dessutom har han byggt in förvaring.

– Jag fick idén en kväll jag var här när jag kaklade köket. Halv ett på natten ritade jag upp trappan på gipsväggen och sedan tog den form. Den skiljer av rummet samtidigt som den har en funktion, säger Jesper.

Läs också: På 211 kvadrat med magisk utsikt – följ med hem till idrottsparet David och Helena Ekholm på Frösön

Trappan leder till ett stort sovrum med pysselhörna. På ovanvåningen finns också en stor yta som så småningom ska bli pojkarnas nya rum.

Och det saknas inte idéer till nya projekt. Tomten ska göras iordning och kanske blir det ett utespa med skogen som fond.

– Vi har skapat allt tillsammans, det är den resan som är roligast. Sedan spelar det ingen roll vad det är för typ av hus, det viktigaste är att det är vårt hus, säger Jesper.