Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna-Lisa Wallmark inspirerade till sång

Musikdirektör Anna-Lisa Wallmark, Uppsala, har avlidit i en ålder av 96 år. Hennes närmaste är barnen Thomas, prost i Sörbärke, Patrik, prost i Fellingsbro samt Sigrid, bibliotekarie i Stockholm.

När dödsbudet kom häromdagen, att musikdirektör Anna-Lisa Wallmark den 12 juni lämnat detta jordeliv, så kom först sorgen, men samtidigt tacksamheten att jag och många med mig fått möta en sådan unik personlighet inom svenska kyrkan.

Anna-Lisa Wallmark var verksam som kyrkomusiker, organist och körledare under nästan 40 aktiva år.

Född högst upp i Norrland, i Seskarö nära Haparanda den 1 mars 1913, som dotter till Johan Johnsén stod det ganska snart klart att det skulle bli Fru Musica som skulle bli hennes framtid. Den tid jag talar om är alltså början av 1930-talet, vilket innebar för de flesta människor fattigdom, umbäranden och försakelse.

Efter studier vid Sunderbyns folkhögskola i Norrland kom hon i mitten av 1930-talet till Ingesunds folkliga musikskola utanför Arvika. Där fick hon professionella studier i harmonilära, piano och orgelspel bland mycket annat.

Detta banade vägen för inträde vid Musikaliska Akademien mellan åren 1936 och 1941. Att få komma till Kungliga Huvudstaden betydde allt för henne har hon själv berättat, inte minst mötet med dåtidens stora ikon inom pianopedagogiken professor Gottfried Boon.

Dessa studier för denna pedagog-gigant resulterade bland annat i ett stipendium 1941 som hon delade med kommande storheter som konsertpianisten Hans Leygraf och blivande världsdirigenten Sixten Ehrling.

Sångstudier bedrevs parallellt på Musikaliska Akademien för professor Carl-Eric Dramstad och senare för den mycket välkända pedagogen i Stockholm Dagmar Gustafsson.

Anna-Lisa Wallmarks första tjänst efter avslutade studier blev i Örebro flickskola 1941. Sedan bar det iväg upp till Norrland och mötet med blivande maken och prästen Eskil Wallmark. År 1943 ingick de äktenskap och några år senare föddes första sonen Thomas. Då hade makarna redan flyttat till Boden.

Efter kyrkomusiker respektive prästtjänst på nämnda ort stod Gällivare på tur och 1956 styrdes kosan till Timrå församling där Anna-Lisa och Eskil påbörjade ett intensivt arbete.

Själv fick jag som 12-åring detta märkesår stifta bekantskap med i första hand Anna-Lisa Wallmark. En annonskampanj bedrevs för att uppmärksamma att ungdomar med "fallenhet" för sång och musik skulle beredas undervisning av denna nya kyrkomusiker.

För mig själv innebar detta möte med Anna-Lisa Wallmark den definitiva vändpunkten; Min bana var utstakad.